Coronavirus treft nu ook de reisbureaus: eerste reisannulaties zijn een feit

Het coronavirus zorgt nu ook voor annulaties in de sector. © belga
Redactie KW

“Het wordt nu al heel moeilijk om ons jaar nog te redden”, zegt Pieter Demuynck, zaakvoerder van een reisbureau en voorzitter van Selectair.

“De eerste annulaties zijn een feit”, zucht Pieter Demuynck. Hij baat reisbureau Penta Reizen in Izegem uit en is ook voorzitter van koepelorganisatie Selectair. “Een koppel heeft hun reis naar Azië geannuleerd en een man heeft deze morgen zijn zakenreis naar Italië uitgesteld. Heel veel offertes krijgen geen reactie of we krijgen het bericht dat de mensen hun reisplannen willen uitstellen. En ik vrees dat we het einde nog niet gezien hebben, zeker nu in Tenerife 110 Belgen in quarantaine in een hotel zitten nadat een Italiaanse gast besmet bleek te zijn. Ik vrees dat het deels overdreven paniekreacties zijn, maar wij dragen natuurlijk wel de gevolgen. En we hebben er geen enkel vat op.”

Uitstelgedrag

“Eerlijk: we zijn nog maar februari, maar het wordt nu al heel moeilijk om ons jaar nog te redden. Mensen stellen op dit moment hun reizen uit, soms zelfs al naar volgend jaar. Oké, ik ben die boekingen niet kwijt, maar ze zitten niet meer in de cijfers van dit jaar. En ik weet niet hoe ik dat kan opvangen. Na zeven goeie jaren op een rij zal dit jaar veel minder zijn. Gelukkig is het nog niet van de orde als na de aanslagen na 11 september of de financiële crisis.”

Annulatieverzekering komt niet tussen

Enig voordeel: het gros van de boekingen is al gebeurd. “De laatste jaren zien we dat de mensen al in oktober en november hun reis voor het volgende jaar boeken. Mensen die hun reis annuleren, zijn helaas hun geld kwijt. Dit zit niet in de voorwaarden van de annulatieverzekering. Pas als de overheid verbiedt om naar bepaalde gebieden te reizen, kunnen de mensen kosteloos annuleren. Uiteraard proberen we als reisbureau wel telkens een oplossing te zoeken, zoals kiezen voor een uitstel. Dat is dan voor veel bijkomend werk, voor een reis waar we nu niets aan hebben…”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier