https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Brugs woon-zorgcentrum Minnewater wordt hoogstwaarschijnlijk een hotel

Het neogotische wzc Minnewater is niet meer geschikt als woon-zorgcentrum.©Davy Coghe Davy Coghe
Het neogotische wzc Minnewater is niet meer geschikt als woon-zorgcentrum.©Davy Coghe Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Wordt het Brugse woon- en zorgcentrum Minnewater een hotel? Die kans is reëel, want Stad en OCMW hebben geen budget om het neogotisch gebouw te renoveren. Het is in elk geval een toplocatie zo dicht bij station en Minnewater.

Van zodra het nieuwe OCMW-rusthuis in de Sint-Pietersmolenweek klaar is, verhuizen de bejaarden uit het Minnewater. Dat woon-zorgcentrum voldoet niet meer aan de nieuwe normen van het Vlaams Agentschap voor Zorg. De kamers zijn te klein en de ramen dienen vernieuwd te worden, wat geen sinecure is in een geklasseerd gebouw.

Een renovatie is zeer duur, daarvoor heeft de Stad Brugge geen geld voorzien. Bovendien is het niet evident om het neogotisch pand een nieuwe bestemming te geven. De piste om op die plek het Huis van de Bruggeling te herbergen, ziet OCMW-voorzitter Pablo Annys niet zitten.

Erfpacht

Volgende week moet de Raad voor Maatschappelijk Welzijn de overheveling van dit historisch gebouw van welzijnsvereniging Muintus naar het OCMW bekrachtigen tijdens de gemeenteraadszitting van 1 maart. Deze technische operatie moet de weg vrijmaken voor een nieuwe bestemming, want het OCMW zou het Minnewater in erfpacht kunnen geven aan een private investeerder.

Oppositiepartij Groen kant zich bij monde van raadslid Charlotte Storme tegen een hotelfunctie. Zij wijst op de volgende passage in het dossier van de overdracht: “ Er is door diverse geïnteresseerde partijen geopperd dat de Minnewatersite zich perfect zou lenen voor een hotel, op wandelafstand van het nieuwe beurs- en congrescentrum. Met deze nabestemming van (een deel van) de Minnewatersite zou het rendement van de publiek-private samenwerking kunnen gemaximaliseerd worden en zouden ook het meeste middelen kunnen worden gegenereerd in functie van de privaat te financieren maatschappelijke return.”

Charlotte Storme vindt een hotel op die plek geen goed idee en noemt dit in strijd met de hotelstop. Ze pleit voor een breed debat over de herbestemming van het Minnewater.

Hotelstop

Volgens schepen Pablo Annys is er nog niets beslist, maart hij geeft toe dat al meerdere projectontwikkelaars aan de deur geklopt hebben voor een hotelfunctie of voor appartementen op dit domein: “Bij moeilijk te herbestemmen sites kan afgeweken worden voor de hotelstop. Met ons nieuw congrescentrum zal er nood zijn aan extra hotelbedden voor zakenreizen. Een privaat project zou geld genereren voor een publieke functie in een deel van het domein.”

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten