Wereldspeler Monument Vandekerckhove grijpt naast restauratie d’Arke en gaat niet akkoord met beslissing

De rechterkant van de jeugdsite d’Arke. De lokalen van Chiro Jow zijn bouwvallig. © EDB
Erik De Block
Erik De Block Medewerker KW

De aanvang van de meer dan nodige renovatie van de jeugdsite d’Arke in de Koestraat in Wervik dreigt vertraging op te lopen. Na de openbare aanbesteding wees het schepencollege de werken voor de restauratie en ruwbouw toe aan de nv Francovera uit de Hoogweg in Wervik. Francovera diende de laagste prijs in. Monument Vandekerckhove uit Ingelmunster diende ook een offerte in, maar greep naast de mooie opdracht. Ze zijn van oordeel dat Francovera niet voldoet aan de selectiecriteria en de opdracht enkel en alleen aan Monument Vandekerckhove had moeten worden gegund.

Vlaams minister van Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) kwam bijna een jaar geleden met 543.000 euro subsidies van Onroerend Erfgoed over de brug. Die doorbraak was alvast goed nieuws voor KSA Grensvuur en Chiro Jow, die aan weerszijden de restanten van het Amerikaans hospitaal gebruiken Het pand werd in 1919 gebouwd door het Amerikaanse Rode Kruis en deed dienst als hospitaal. Sinds 2011 is het beschermd door Erfgoed Vlaanderen. Er zijn diverse gebreken aan de gebouwen.

Selectiecriteria

Monument Vandekerckhove stelt zich ernstige vragen over de selectie van Francovera en verwijst in een aangetekende brief aan het schepencollege naar enkele selectiecriteria. Volgens Monument Vandekerckhove is het niet duidelijk of Francovera voldoende ervaring heeft om de beschermde erfgoedelementen met eigen mensen te restaureren, conform de verwachtingen en de visie van Onroerend Erfgoed. “Laat de selectiecriteria nu net als doel hebben om de overheid hierover wel garanties te geven”, zo staat het in het schrijven van Monument Vandekerckhove.

Verdere opvolging

Burgemeester Youro Casier (Vooruit) bevestigt de ontvangst van het schrijven van Monument Vandekerckhove. “Dit wordt verder opgevolgd door onze raadsman die ons in dit dossier zal bijstaan”, zegt hij. “In deze fase van de procedure kunnen we hierover niet communiceren hierrond.”

Het schepencollege hoopte dat de renovatie dit voorjaar zou aanvangen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier