Kartellijst Trots op Oostende neemt ferme bocht in dossier Thermae Palace Hotel: “Geen appartementsgebouw op de parking”

Vlnr. Natacha Waldmann, Bart Tommelein en Bart Plasschaert. © EFO
Edwin Fontaine
Edwin Fontaine Medewerker KW

De kartellijst Trots op Oostende heeft zich uitgesproken tegen appartementsbouw op de parking van het Thermae Palace Hotel. “Het gat van 30 miljoen moet dichtgereden worden door Vlaanderen”, zeggen Open VLD, Groen en CD&V. “Dat kan perfect binnen de bestaande overeenkomst”, zegt ook coalitiepartner Björn Anseeuw (N-VA). Actiegroep Dement is niet overtuigd: “Een verkiezingsstunt”, klinkt het.

Eind december 2023 kwam de stad met wat ze zelf ‘een robuust reddingsplan’ noemde: de oprichting van een vennootschap met de uitbaters, stad en Vlaanderen met als doel het hotel en de gaanderijen in ere te herstellen. Dat zou gefinancierd worden door de uitbaters (NV Restotel), 12 miljoen van Vlaanderen en de bouw van residentiële woningen (appartementen) op de parking. Maar er is al maanden hevig protest en het dossier was één van de thema’s voor de gemeenteraadsverkiezingen. Midden juni vroeg Oostende aan de Vlaamse Regering om duidelijkheid te scheppen over Mu.Zee dat zou verhuizen en om extra financiële steun. In juni luidde het nog op de gemeenteraad: “De bouw van appartementen is een noodzakelijk kwaad, maar we zullen nooit groter laten bouwen dan noodzakelijk.“ Maar de kritiek en heisa op sociale media gingen niet liggen. Trots op Oostende probeert nu de angel uit het conflict te halen.

Onaanvaardbaar

“De appartementsblok is voor Trots op Oostende onaanvaardbaar. We zullen er geen vergunning toekennen”, zegt lijsttrekker Bart Tommelein in het nieuwe hoofdkwartier van Trots op Oostende in de Alfons Pieterslaan. “In de overeenkomst van de projectvennootschap stond heel duidelijk dat Participatie Maatschappij Vlaanderen, de NV Restotel en de stad Oostende zouden zoeken naar bijkomende financiële middelen om de appartementsblokken te verhinderen of zwaar te beperken. We voeren nog altijd het akkoord uit. De Vlaamse Regering moet eindelijk maar eens geld vrijmaken voor dit Vlaams monument.”

Tommelein is formeel. “We wijzigen ons standpunt niet. Als de Vlaamse Regering, die onroerend erfgoed belangrijk vindt, 30 miljoen euro vrijmaakt dan kunnen we dit jaar nog starten met de vergunningsaanvraag en kan er volgend jaar al gerestaureerd worden.” Tommelein wijst er op: “We vragen ook duidelijkheid over Mu.Zee. De Vlaamse Regering zou voor de verkiezingen van juni beslissen, maar dat gebeurde niet. De tijd dringt want volgens de overeenkomst moet voor het einde van de zomer de beslissing over Mu.Zee genomen worden. Deze historische kans mag niet gemist worden.” Dat het project nu herleid werd tot een kleine 80 miljoen heeft een oorzaak. “De Participatie Maatschappij Vlaanderen wou daar ook een rendement. Men moet kleur bekennen.”

Vlaanderen betaalt

In maart 2024 werd in de gemeenteraad nog een vraag van de Vooruit-oppositie weggestemd die pleitte voor meer Vlaamse investeringsmiddelen om een project zonder hoogbouw mogelijk te maken. Nu zegt Natacha Waldmann (Trots op Oostende): “Er zijn grote bedragen van Vlaanderen gegaan naar Gent en Antwerpen. De Gentse opera kreeg 70 miljoen, de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen kreeg 57 miljoen, het KMSK in Antwerpen kreeg 100 miljoen, het MUKHA in Antwerpen kreeg 130 miljoen en 38 miljoen voor een culinair centrum. Dan zie je dat daar wel financiering voor is. Wij vragen nu meer dan die 12 miljoen euro.” Burgemeester Bart Tommelein: “Het gaat om een bijkomend bedrag van 30 miljoen euro.“ Hij geeft toe: “De afgelopen maanden is gebleken dat de Oostendenaars geen vragende partij zijn om aan dat monument een appartementsgebouw toe te laten. We hebben daar kennis van genomen. ”

Perfect mogelijk

Schepen Björn Anseeuw (N-VA), bevoegd voor stadsgebouwen en de hoofdonderhandelaar voor de stad in het dossier is duidelijk. “Het robuust reddingsplan blijft overeind en daar ben ik blij om. Hun standpunt is één van de opties die voorzien was. Wie zegt dat ze het zonder nieuwbouw willen doen, zegt in feite ook dat ze ervoor zullen zorgen dat het geld van ergens anders komt. Het is niet onlogisch dat men naar de toekomstige Vlaamse Regering kijkt, maar het één hangt samen met het andere. Oostende is het uithangbord voor de kust en Vlaanderen. Als men wil dat Oostende dat blijft dan is het geoorloofd om extra investeringen te vragen. “

Dement spreekt van een“verkiezingsstunt”

Woordvoerder Guy Servaes van Dement: “Op zich is het positief als er geen appartementen komen. Maar ik vrees dat het een antwoord is in functie van de verkiezingen. Er is namelijk geen draagvlak voor appartementen op die site. Na de verkiezingen zullen ze dan toch afkomen met appartementen omdat het niet anders zal kunnen. Het is ook onduidelijk wat er zal gebeuren als Vlaanderen niet met dat geld over de brug komt. Ik sta zeer argwanend tegenover de bocht die ze nemen en vrees dat het een verkiezingsstunt is. Hoe fantastisch het ook is dat ze nu tegen nieuwbouw zijn, er zijn geen garanties.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier