Een nieuwe sluis op de Leie aan het eiland d'Hooie was noodzakelijk. Het Seine-Scheldeproject zal ervoor zorgen dat er meer watertrafiek komt op de Leie. Ook grotere schepen zullen op de Leie varen. "De binnenvaart moet een sterk alternatief zijn voor goederenvervoer op de weg. Schepen met een laadvermogen tot 4.500 ton zullen een vlotte doorgang hebben tussen Gent en Noord-Frankrijk. In Wervik, Harelbeke, Gent en Kortrijk werd de Leie al aangepast. Nu is de sluis van Sint-Baafs-Vijve aan de beurt", zegt gedelegeerd bestuurder van de Vlaamse Waterweg nv Chris Danckaerts.

De sluis zal 280 meter lang zijn en 16 meter breed. Ze zal geplaatst worden naast de huidige sluis. "De huidige sluis wordt afgebroken en er komen kaaimuren en een insteekdok in de plaats. De nieuwe sluis bestaat uit een wand op het land en een wand in het water. Vandaag boren we de eerste van 120 buispalen om de wand op het land te bouwen in de grond. Dit is de officiële aftrap van de bouw van de nieuwe sluis", geeft Danckaerts aan.

Wielsbeeks burgemeester Jan Stevens (CD&V) is heel lovend over het project, ook al zullen veel zwakke weggebruikers hinder ondervinden door het project. Zij zullen de komende 2,5 jaar een omweg moeten volgen. "De nieuwe sluis zal bijdragen tot een optimale ondersteuning van de scheepvaart en industrie in de hele regio. We vragen de fietsers en wandelaars op het jaagpad begrip op te brengen voor de omweg. Uiteindelijk komt dit project ook de zwakke weggebruiker ten goede. De talloze vrachtwagens zullen gedeeltelijk vervangen worden door transport op het water", weet hij tot slot.

(NVR)