Bistro Saint-Omer sluit de deuren door personeelstekort

Nancy Courtens en Roelof Stoepker sluit op 30 september Bistro Saint-Omer. © AXV
Redactie KW

Bistro Saint-Omer in Bellegem sluit eind deze maand de deuren. “Met pijn in het hart”, stellen Roelof Stoepker en Nancy Courtens. “Maar door aanhoudende personeelsproblemen zien we geen andere oplossing.”

Bistro Saint-Omer is gevestigd in de Roodhuisweg in Bellegem. Roelof Stoepker (56) en Nancy Courtens (46) zijn de zaakvoerders, maar niet voor lang meer: op zondag 30 september staat hun laatste shift op het programma. “We zullen de zaak acht jaar en drie maanden hebben gerund”, vertellen ze. “We deden dat met ontzettend veel plezier, al hebben we in die periode ook veel problemen gekend. Zeker de laatste vier jaar.”

Problemen met chef

“Geen van ons beiden staat in de keuken”, vervolgt Nancy. “Dat is een beetje de achilleshiel van onze zaak: we moeten kunnen rekenen op een goede chef. De eerste jaren was dat geen probleem, maar de laatste drie jaar was het elke zomer miserie, omdat die een paar maanden afwezig was door ziekte. Dan zat er niets anders op dan tijdelijk met een andere chef te werken. Met een enorme loonkost als gevolg. Komt daarbij dat we op sommige momenten geen chef hadden en we dan klanten moesten afbellen…”

Vorig jaar leek er dan toch beterschap op komst. “De chef met wie we een tijd hadden samengewerkt, wilde terugkeren”, vertelt Roelof. “Hij gaf ook aan dat hij 4,5 jaar zou blijven. Ideaal, want ik zou dan 60 jaar zijn, een moment waarop we eventueel aan mijn pensioen konden denken. Maar in februari van dit jaar is hij door omstandigheden samen met zijn vriendin verhuisd naar Frankrijk. Toen hebben we besloten dat we de stekker uit het restaurant zouden trekken.”

Water en wijn

“Echt met pijn in het hart”, aldus nog Nancy. “We hebben in die ruim acht jaar mooie vriendschappen opgebouwd en veel mensen leren kennen. Al hebben we het restaurantbezoek in het algemeen ook zien evolueren: waar mensen vroeger na een aperitief ook wijn dronken, is dat nu water geworden. Het is ongelooflijk hoeveel flessen er hier per week op tafel worden gezet.”

Roelof en Nancy voelen naar eigen zeggen ook goed de concurrentie met de Kortrijkse binnenstad. “Het is goed dat er in het centrum veel te doen is. Het zorgt er wel voor dat mensen er langer blijven en beslissen om daar nog iets te eten. Zeker bij mooi terrasjesweer. Vroeger zakten meer personen nog eens af naar een deelgemeente.”

andere jobs

Intussen heeft het koppel een overnemer gevonden. “Het blijft een horecazaak”, vertelt Nancy, die in 2010 haar woning liet ombouwen tot restaurant. “We hebben intussen een huis gekocht in Kortrijk.” Beiden hebben ook zicht op een nieuwe job. “Ik duik opnieuw de administratie in”, aldus nog Nancy. “Een nine-to-fivejob. (lachje) Het zal dus gedaan zijn met werken op zondag.” Roelof is dan weer op zoek naar een commerciële functie. “Het liefst word ik vertegenwoordiger bij een voedingsbedrijf. Ik zit al mijn hele leven in die sector”, aldus nog de Nederlandse Belg die al in onder meer New York, de Caraïben en Frankrijk aan de slag was in restaurants.

(AXV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier