“Wetime wil reissector fundamenteel veranderen”: West-Vlaamse start-up trekt naar Silicon Valley met nieuwe app

“Op Startup Grind kunnen we ons verhaal pitchen bij de meest invloedrijke investeerders uit de techsector”, vertelt Sietse Schelpe. © Kurt Desplenter
Philippe Verhaest

Dankzij een toevallige ontmoeting in Amsterdam mogen Sietse Schelpe (41) en Marloes Decraemer (41) naar Startup Grind in Silicon Valley, de belangrijkste samenkomst voor veelbelovende starters in de techwereld. Het echtpaar bouwt aan Wetime, een innovatief platform waarbij artificiële intelligentie in een handomdraai een kant- en klare reis of citytrip voor je genereert.

Wat als je zin hebt om er even tussenuit te knijpen, maar het vele voorbereidingswerk voor je reisje op citytrip niet ziet zitten? Dan laat je iemand anders die berg bedwingen, natuurlijk.

Dat hoeft niet langer je partner of reisgezel te zijn, want dankzij Wetime, het geesteskind van Sietse Schelpe en Marloes Decraemer uit Oostkamp, kan je die taak aan een sterk staaltje artificiële intelligentie toevertrouwen.

Hun concept spreekt danig tot de verbeelding en dat is ook in Silicon Valley, bakermat van AI, niet onopgemerkt voorbij gegaan.

Het idee voor Wetime, zoals hun geesteskind heet, kreeg Sietse tijdens de coronacrisis. “Begin 2020 hadden we Wetime opgericht als een platform om mensen dichter bij elkaar te brengen”, legt hij uit. “Wanneer je bijvoorbeeld naar een andere stad of buurt verhuist, kon je via Wetime je sneller integreren. In drie weken tijd werd onze app tienduizend keer gedownload, maar toen brak de pandemie uit. En moesten we ons concept compleet herbekijken.”

“Ik heb via Excel een goeie achthonderd virtuele reisscenario’s opgesteld. Dat was de basis waarmee onze artificiële intelligentie aan de slag kon”

“Ik had meteen door dat mensen na covid-19 weer volop op reis zouden willen gaan én ook extra kwaliteit zouden verwachten. Zo kwam ik op het idee om een platform te bouwen waarop je gepersonaliseerde reizen kan genereren die de platgetreden paden links laten liggen. Denk aan verrassende hotels, leuke activiteiten én restaurantjes waar je zelf niet meteen mee op de proppen zal komen.”

Televisie-app in hotels

Sietse verdiepte zich in de nieuwe AI-ontwikkelingen en algoritmen om van Wetime een innovatieve reisplanner te maken. “Ik heb via Excel een goeie achthonderd virtuele reisscenario’s opgesteld. Die dienden als basis voor de allereerste versie, waarmee onze artificiële intelligentie aan de slag kon.” Dat resulteerde in een nieuwe versie die van juni tot december 2022 live stond en waarop 14.000 mensen effectief een reis genereerden.

“Een groot succes, maar in maart 2023 klopte VodafoneZiggo aan, de grootste telecomspeler van Nederland. Voor hen ontwikkelden we een Wetime-app die op hotel-televisies kan draaien.

“Daar bevindt zich een enorm potentieel: wij hebben een groot bereik, partners kunnen prat gaan op een groter aanbod. Een kwart van de opbrengsten gaat naar de hotels zelf. Zo krijgen zij ook extra inkomsten binnen. De eerste testen met de tv-app zijn veelbelovend, in juni starten we de effectieve uitrol in een Amsterdams hotel, om zo olievlekgewijs verder te groeien.”

Vicepresident van Google

Maar eerst Silicon Valley, dus. “Een unieke kans”, omschrijft Sietse die. “Tijdens een event in Amsterdam raakte ik toevallig aan de praat met Philip Moyer, vicepresident van de AI-afdeling bij Google. Hij was onder de indruk van wat we aan het bouwen zijn en regelde voor ons een uitnodiging voor Startup Grind. Toen ik het mailtje zag binnenlopen, dacht ik eerst dat het om phishing ging”, glimlacht hij.

“Doel is om minstens 350.000 euro op te halen. Daarmee kunnen we Wetime verder uitbouwen”

“Ik kon mijn ogen niet geloven. Op Startup Grind kunnen we ons verhaal pitchen bij de meest invloedrijke investeerders uit de techtsector. Slechts 140 start-ups uit de hele wereld krijgen die kans. En wij zijn er een van. Doel is om er minstens 350.000 euro op te halen. Daar zullen we onze tv-app verder finetunen, een salesteam op poten zetten en een testcase bij een Limburg reisagentschap uitvoeren. Want ook daar kan Wetime een verschil maken.”

“Onze tool zal professionals in de reiswereld toelaten om sneller en nog efficiënter de perfecte trips samen te stellen. Onze stoutste droom is dat we binnen enkele jaren allemaal de Wetime-app op onze smartphone hebben staan en die als startplek gebruiken om een reis te organiseren.“