Rum Stylez, met derde grootste aanbod rum in Europa, opent winkel in Kortrijk: “In de shop kan je bijna alles proeven”

Rum Stylez in de Budastraat 7 is open van 10 tot 18 uur op donderdag, vrijdag en zaterdag © MD
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Er zit leven in de Budastraat, na zeefdruk- en muziekwinkel Vuvve en luxe tweedehandsshop BUDA11, opent David Dobbelaere (44) uit Kortrijk zijn rumshop Rum Stylez in het gewezen pand van tapijtenwinkel Lauv Design. “In stock heb ik tot wel 2.000 soorten rum van over heel de wereld. Zowel specialisten als beginnende rumdrinkers kunnen hier hun smaak vinden, van cocktailrums aan 20 euro, tot limited editions aan 2.849 euro.”

David Dobbelaere zat sinds 2018 met Rum Stylez in Graaf de Smet de Naeyerlaan. “Maar de rumshop zat er nogal verborgen en ik kon mijn uitgebreide collectie niet etaleren. In de Budastraat, waar veel mensen passeren, krijgt Rum Stylez meer zichtbaarheid en dus naambekendheid. In de winkel hanteer ik dezelfde prijzen als mijn webshop en voor een boetiek in het stadscentrum is dat dus een heel competitieve prijs. Hier wil ik meer focussen op de commerciële producten, rum tussen 20 à 40 euro. Ik wil ook de gewone Kortrijkzaan aanspreken en een rumervaring aanbieden aan de beginnende rumdrinker.”

“In de winkel hanteer ik dezelfde prijzen als mijn webshop en voor een boetiek in het stadscentrum is dat dus een heel competitieve prijs”

Rum Stylez heeft het grootste rumaanbod van België. “De focus ligt uiteraard op de Caraïben, de plaats waar rum ontstaan is, maar ik heb ook flessen van Azië, Afrika en Europa. Ik begon als een verzamelaar sinds 2000. Als hobby speelde ik geregeld barman en maakte allerlei rumbased cocktails. Na mijn studies Industrieel ingenieur ging ik als vrijwilliger werken in Peru. Ik hielp er rijstpelmachines installeren, niet ver van de grens met Colombia. Rum wordt door de lokale bevolking zelf gestookt, zo kwam ik in contact met veel meer verschillende stijlen en smaken dan ik dacht dat er bestonden. Rum is heel veelzijdig, ook gekend als de rebel van de spirit gezien de weinig afgebakende regels hoe die moet gemaakt worden. Het verschil tussen twee soorten rum is groter dan eender welke soort whiskey.”

“Rum is heel veelzijdig, ook gekend als de rebel van de spirit gezien de weinig afgebakende regels hoe die moet gemaakt worden”

In de fysieke winkel heeft David een 1.000-tal soorten rum staan. “Alle opbrengsten van Rum Stylez worden rechtstreeks geïnvesteerd in mijn stock. Ik heb hier ongeveer 800 flessen openstaan om te proeven. Dat is uniek en een enorm voordeel. Hier kijk je niet gewoon naar de fles in het rek, maar kan je die smaak effectief ontdekken. Je kan hier ook terecht voor een tastingavond. Meer informatie op mijn website rumstylez.com.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier