Marc (56) uit Menen vond nieuwe job bij Decospan na sluiting Balta Carpets: “Te jong om niet meer bij te leren”

(foto KD)
Rémi Bruggeman
Rémi Bruggeman Medewerker KW

Vorig jaar kocht het Britse bedrijf Victoria Balta Group. In februari besliste Victoria om een herstructurering door te voeren: 295 mensen zouden hun job verliezen in de afdeling in Sint-Baafs-Vijve en de afdeling in Avelgem werd gesloten. Marc Van den Steen (56) uit Menen verloor zo zijn job aan de kwaliteitscontrole in Sint-Baafs-Vijve. Hij vond echter snel nieuw werk dichtbij, bij Decospan in Menen.

In juni gaf Marc nog aan dat hij het moeilijk had met zijn nakende ontslag bij Balta. Met het einde van zijn carrière in zicht wist hij niet goed wat te doen. Hij vond echter relatief snel een nieuwe job, bij Decospan in Menen: “Ik ging na mijn periode bij Balta aan de slag bij het Meense Decospan, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het verwerken van hout in interieur. Ik moest me daarvoor omscholen, maar ik ben van het principe dat ik nog niet te oud ben om bij te leren. Ik ga nu aan de slag met software en werk nu met zes computers die ik aan de praat moet houden. Ik bestuur er ook verschillende robots.”

“Het is ingewikkelder werk dan voordien, maar ik ben tevreden met mijn werk. Het is ook dicht bij de deur. Ik kan te voet naar mijn werk. Dat was bij Balta niet het geval. Ik kom ook overeen met collega’s, al zal je natuurlijk nooit met iedereen overeenkomen. Het ziet er dus niet naar uit dat ik opnieuw zal veranderen van job.”

Doodbloedende sector

Marc verloor zijn vorige job door een herstructurering bij Balta Carpets in Sint-Baafs-Vijve. In totaal verloren daardoor 295 mensen hun job. “Wat er gebeurt bij Balta, gebeurt in de volledige tapijtnijverheidssector. Ook bij bijvoorbeeld Beaulieu is er vaak tijdelijke werkloosheid. Er is gewoon minder vraag naar het product en de het vervaardigen gebeurt meer en meer in lageloonlanden. Het werk dat bij Balta Carpets werd gedaan verhuist nu tijdelijk naar Groot-Brittannië om dan uiteindelijk later een afdeling in Turkije op te starten.”

Renilde Rommens, Vakbondssecretaris bij ACV, volgt de situatie bij Balta al lange tijd op: “De herstructureringen bij Balta kaderen inderdaad in een algemene tendens in Europa. We zien wel heel kleine tekenen aan de wand dat de situatie verbetert, maar het is te vroeg om conclusies te trekken. Vanaf er ontslagen zouden vollen bij het bedrijf, hebben we een sociaal plan opgesteld en Balta volgt dat correct. We zitten regelmatig aan de tafel.”

“Ik schat dat er binnenkort nog 1000 andere werknemers bij Balta hun job zullen verliezen.”

Marc ziet de toekomst van de sector negatiever in: “De tapijtindustrie ligt op apegapen. Er is nog een afdeling bij Balta die kleine tapijten vervaardigt en het is volgens mij een kwestie van tijd vooraleer er daar jobs op de schop zullen gaan. Het gaat over ongeveer 1000 werknemers. De tijden veranderen en de arbeider zullen moeten mee-evolueren. De sector bloedt dood. Balta deed bijvoorbeeld in de laatste twintig jaar geen nieuwe investeringen meer.”

“Mijn verhaal bewijst dat er op andere plekken wel werkgelegenheid is. Ik schat dat op dit moment zo’n zeventig procent van mijn ex-collega’s ander werk heeft gevonden. De meesten zijn wel niet zo tevreden daarmee, maar de algemene teneur is: “Beter iets dan niets.” Het is beter dan te moeten gaan stempelen.”

Sector in verval

De textiel- en vloerbekledingssector heeft het in (Zuid-)West-Vlaanderen in het algemeen moeilijk en dat kadert in een algmene Europese tendens. De voornaamste redenen daarvoor zijn de hoge loonkosten voor de arbeiders, automatische loonindexering, hoge elektriciteitskosten in vergelijking met Frankrijk en Duitsland en vooral een gedaalde vraag naar het product.

In Zuid-West-Vlaanderen sloot de afdeling in Avelgem van Balta Group en waren er de herstructureringen in Sint-Baafs-Vijve. Ook bij Beaulieu en Unilin in Wielsbeke is er tijdelijke werkloosheid. In de Mandelstreek zijn BFS Europe NV in Oostrozebeke en Clarysse in Pittem voorbeelden van andere bedrijven die werknemers op tijdelijke werkloosheid zetten. Net buiten onze regio, in Henegouwen, is er nog Sioen in Moeskroen dat dezelfde problemen heeft.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier