Maité (25) maakt handgeborduurde lockdownshirts: “Je draagt een collector’s item”

Maïté Lexharde lanceert haar handgeborduurde T-shirts. (foto LC)©LUC CASSIMAN
Maïté Lexharde lanceert haar handgeborduurde T-shirts. (foto LC)©LUC CASSIMAN
Paul Bruneel

Maité Lexhardé (25) uit Leffinge is een kunstige bezige bij: ze is illustrator en werkt als grafisch medewerker bij de stad Oostende, maar in haar vrije tijd is ze creatief aan de slag. Haar nieuwste project is het maken van handgeborduurde lockdownshirts, maar straks krijgt dit nog meer verrassende wendingen. ‘Maité’s Illustrations’ is haar hobby en passie… en misschien wel de voorloper van een echte Maité-lijn.

“Het begon allemaal al op jonge leeftijd, op school”, zegt Maité. “Ik studeerde aan Ensor Oostende en behaalde daarna mijn diploma als illustrator aan Sint-Lucas in Gent. Ik ben momenteel aan de slag bij de stad Oostende als grafisch medewerker en ik doe mijn job heel graag en met veel overgave. Het is leuk om te kunnen doen waarvoor je hebt gestudeerd.”

Unieke shirts

In haar vrije tijd probeert ze altijd origineel uit de hoek te komen. Haar huidige project, handgeborduurde lockdownshirts, is daar een prachtig voorbeeld van. “Ik probeer dingen te brengen en te maken die echt wel uniek zijn en deze T-shirts zijn dat wel. Ik heb een aantal witte en zwarte T-shirts aangekocht en borduur daar in deze coronaperiode de tekst livin’ la vida lockdown op. De mensen die straks met zo’n T-shirt op straat zullen lopen, zijn er zeker van dat ze heel weinig soortgelijke T-shirts zullen zien. Ik maak ze in een heel beperkte oplage, dus je draagt eigenlijk een collector’s item”, zegt Maité.

Ik denk nu al aan een upcycling-project met jeansvesten

Toekomstplannen

Ze is een kunstenaar pur sang, want T-shirts met de hand borduren, is maar een van de vele zaken waar ze mee bezig is. Als illustrator maakt ze uiteraard ook flyers, lidkaarten, logo’s en affiches of geboortekaartjes, maar ze ontwierp ook lockdownstickers en een mondmasker. Voor haar bachelorproef moest ze een boekje illustreren en ooit wil ze op zoek gaan naar een uitgever die dit wil publiceren. Maité is nog volop bezig met haar T-shirts, maar ze heeft al een idee voor de toekomst. Ze werkt aan een upcycling project met tweedehands jeansvesten. Upcycling is een vorm van recycling waarbij het product na verwerking dezelfde of zelfs een betere kwaliteit heeft. “Het is de bedoeling dat ik tweedehands jeansvesten op de achterzijde bewerk met een Disneytekening”, besluit Maité.

Je kunt Maité volgen op Facebook (Maité’s illustrations) en Instagram (maites_illustrations).

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.