Anderhalf jaar na de start van de bouw van de eerste commerciële zeeboerderij, op zo’n 5 kilometer voor de Belgische kust, ter hoogte van Nieuwpoort stelde de Colruyt Group vrijdagmiddag op het Oostendse Vissersplein zijn eerste oogst hangcultuurmosselen voor. In de komende maanden hoopt Colruyt op een oogst van zo’n 10 à 15 ton.
Intussen werkt de groep verder aan de uitbouw van zijn innovatieve zeeboerderij Westdiep. “Vandaag zijn er 31 mossellijnen succesvol geïnstalleerd. Het doel is om in de eerste fase te evolueren naar 150 mossellijnen binnen de oppervlakte van een vierkante kilometer en zo de eerste fase van de zeeboerderij te voltooien. Zo hopen we volgend jaar al bijna het jaar rond te kunnen oogsten”, zegt Stijn Van Hoestenberghe, operationeel manager van de zeeboerderij.
Pionierswerk
“De infrastructuurwerken zijn een echt huzarenstukje. Zowel stroming en golven als de weersomstandigheden maken werken op zee allesbehalve evident. Ons team verricht echt pionierswerk. Van de bouw over de exploitatie tot de oogst, alles is nieuw en innovatief.”
Colruyt stapte een kleine tien jaar geleden al in onderzoeksprojecten rond aquacultuur in de Noordzee. Drie jaar geleden vroeg en verkreeg de groep de nodige vergunningen om in de Westdiepzone mosselen te kweken, en op termijn ook oesters en zeewier. Dit ondanks fel protest van de pleziervaart en de kustvissers, die hun actieradius voor de Nieuwpoortse haveningang beknot zagen. Anderhalf jaar geleden ging de groep effectief van start met de bouw van een innovatieve zeeboerderij.
Volle mossel
Ook al laat Colruyt het uitschijnen dat zij nu de eerste Belgische noordzeemosselen aan land zetten, gaat die eer toch naar het duo Versluys-Reynaert die in 2007 al een eerste kleine lading hangcultuurmosselen, onder het label Belgicamossel, bovenhaalden en het jaar daarop de eerste commerciële hoeveelheid konden presenteren. Colruyt geeft trouwens ook toe dat het dankzij die twee pioniers is dat zij voor deze locatie gekozen heeft om de zeeboerderij te ontwikkelen.
“We zijn bijzonder trots dat we erin geslaagd zijn om Belgische mosselen aan te bieden aan de consument. We zijn ervan overtuigd dat we met de zeeboerderij een belangrijke economische en maatschappelijke meerwaarde betekenen voor tal van spelers en kunnen bijdragen tot de uitbouw van een volwaardige aquacultuursector in België”, zegt Stefan Goethaert, kersverse CEO bij Colruyt Group.
En chef-kok van dienst Sebbe Nobels stelt: “De rijke aanwezigheid van plankton in de Westdiepzone levert ons een lekker volle mossel op met een smeuïge, licht zilte smaak.”
Duurzame aquacultuur
“Met de introductie van de Belgische mosselen door Colruyt Group krijgt de ontwikkeling van duurzame aquacultuur op de Noordzee een extra boost. Dit zorgt ook voor bijkomende werkgelegenheid in de blauwe economie in onze regio”, aldus burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) van Oostende.
“Deze eerste Belgische mosselen zijn een mijlpaal in de economische ontwikkeling van onze Noordzee. Als je weet dat we in Europa 70 procent van onze zeevoeding importeren, dan is er nog heel veel potentieel voor duurzame voedselproductie voor onze eigen kust”, vindt minister van de Noordzee Vincent Van Quickenborne (Open VLD). Vanaf 21 juli zijn de Colruytmosselen zijn te koop in de vier markten van Cru (Overijse, Dilbeek, Gent en Antwerpen) zolang de voorraad strekt.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier