Alpro uit Wevelgem en Anziplast uit Izegem krijgen titel ‘fabriek van de toekomst’

Alpro uit Wevelgem en Anziplast uit Izegem krijgen de titel 'fabriek van de toekomst'. © Belga/Google Street View
Redactie KW

België heeft er tien nieuwe ‘fabrieken van de toekomst’ bij. De club van “meest geavanceerde en toekomstgerichte productiebedrijven in België” telt nu 65 leden. Dat is donderdag bekendgemaakt tijdens de tiende uitreiking van de awards in Schaarbeek. Bij die tien nieuwe namen zitten ook twee bedrijven uit West-Vlaanderen: Alpro uit Wevelgem en Anziplast uit Izegem. “Het is een doorlopend verhaal”, zegt Eugène Kusse, fabrieksdirecteur van Alpro in Wevelgem.

De nieuwe lichting bestaat uit Alpha Innovations uit Ottignies-Louvain-la-Neuve, Alpro uit Wevelgem, Anziplast uit Izegem, Bridgestone Aircraft Tire (Europe) uit Frameries, DAF Trucks uit Westerlo, GSK Formulation uit Waver, Imerys Minerals uit Lixhe (Lieze), Mockel uit Baelen, Oleon uit Oelegem en Ziggzagg uit Aalter.

Criteria

Ze krijgen de titel van ‘fabriek van de toekomst’ omdat ze “volop inzetten op digitalisering, talentontwikkeling, slimme processen, duurzame producten en een productie van wereldniveau, doordacht omgaan met energie en materialen, en de betrokkenheid, creativiteit en autonomie van medewerkers stimuleren”.

Dat zeggen de initiatiefnemers van de prijs: technologiefederatie Agoria, Sirris, het collectief centrum van de Belgische technologische industrie, en de industriefederaties Fevia (voeding), Fedustria (textiel, hout en meubel) en essenscia (chemie en life sciences), in samenwerking met innovatieclusters Centexbel (textieltechnologie), Wood.be (hout en meubels) en de speerpuntclusters Flanders’ FOOD (agrovoeding), Catalisti (chemie en kunststoffen).

Acht bedrijven zien titel verlengd worden

Nog donderdag werd de titel verlengd van acht bedrijven. Dat moet om de drie jaar gebeuren. Het netwerk van “meest toekomstgerichte productiebedrijven” telt nu 65 ondernemingen.

De uitreiking vond plaats in aanwezigheid van Vlaams minister-president Jan Jambon en Waals viceminister-president Willy Borsus.

Alpro productiesite

Voor de Alpro productiesite in Wevelgem betekent de award een erkenning de meest geavanceerde en vooruitstrevende productiebedrijven. Recente realisaties als de Alpro Technical Academy en het Power2Heat-project droegen daartoe bij.

Dat de site van Alpro in Wevelgem de jury kon overtuigen, mag geen verrassing zijn. Zo werd onlangs nog het Power2Heat-project voorgesteld. Daarmee maakt het bedrijf flexibel gebruik van hernieuwbare energie.

(lees verder onder de foto)

Op de eigen site werd een opleidingscentrum opgericht waar operatoren worden omgeschoold tot technische experten.
Op de eigen site werd een opleidingscentrum opgericht waar operatoren worden omgeschoold tot technische experten. © JD

Daarnaast riep Alpro ook de Technical Academy in het leven. Op de eigen site werd een opleidingscentrum opgericht waar operatoren worden omgeschoold tot technische experten.

Bij Alpro zijn ze alvast trots op de award. “In onze visie is stilstaan geen optie voor een fabriek die zichzelf wil blijven vernieuwen en ontwikkelen. Het is een doorlopend verhaal dat gekenmerkt wordt door vallen en opstaan, de essentiële betrokkenheid van onze toegewijde werknemers, nieuwe investeringen, technologische vooruitgang, en duurzaamheid”, zegt Eugène Kusse, fabrieksdirecteur van Alpro in Wevelgem. (Belga/JD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier