Wachten op Rammstein in 2020

Ostend Beach. © Ostend Beach
Frank Vermang
Frank Vermang Oostende... rock 'n roll

In dit vijfde en laatste deel over de geschiedenis van de Oostendse festivals zijn we in het midden van het vorige decennium beland. De echt grote festivals met wereldsterren verdwijnen en er is een opmerkelijke verschuiving van pop- en rockbands naar DJ’s en dance zoals op Ostend Beach. En dan is er nog dé verrassing van dit jaar: Rammstein komt in 2020.

Een van de nieuwe leuke initiatieven na 2000 is Café Koer: het evenement TaZ (Theater aan Zee) groeit en bloeit en heeft ook een belangrijk muzikaal luik. Aanvankelijk nog kleinere optredens op de speelplaats van de Sint-Andreasschool in de Kaaistraat, maar na klachten wegens geluidsoverlast verhuist TaZ zijn ontmoetingsplaats naar het stationsplein. Er is een TaZ-band (grotendeels identiek met de begeleidingsband van Arno, onder leiding van Serge Feys) en jaarlijks wordt er een muziekcurator, een van hen is Arno, aangesteld. In 2009 laat Arno met het muziekproject Stoemp zestien muzikanten uit verschillende culturen – een onvergetelijke indruk na. Wegens de heraanleg van het stationsplein verhuist het kloppende hart van TaZ in 2012 naar het Leopoldpark en wordt het muziekluik weer een stuk kleiner.

Een evenement dat ook al snel ook buiten de stadsgrenzen bekendraakt, is Karma Hotel, een indoorfestival in het Kursaal. De vereniging achter dit festival organiseert in de kerstperiode ook Fête d’Hiver, een winterfestival over verschillende dagen in de uitgaansbuurt met livebands, DJ’s en de Nacht van de CD-vreters. Later is er ook Instant Karma en breidt het festival uit van het Kursaal naar de Langestraat en De Grote Post.

Wachten op Rammstein in 2020

De Paulusfeesten blijven ook na 2000 het belangrijkste stadsfestival. Het evenement groeit en dat lokt bij stichter Iwein Scheer van ‘t Kroegske een tegenreactie uit. Hij wil terug naar de roots en start met een klein intiem festivalletje op het oorspronkelijke Pauluspleintje. De naam is heel toepasselijk Pauluskleintje.

Een groots opgezet meerdaags openluchtfestival is Woosha van 2007 tot 2014. Livebands en DJ’s spelen op het Klein Strand, maar na een zware storm (en de daaraan gekoppelde financiële kater) wordt het festival opgedoekt.

Het strand heeft ook op andere organisatoren een onweerstaanbare aantrekkingskracht. Zo is er vanaf 2010 Ostend Beach: een van de grootste beachparty’s ter wereld met jaarlijks twee dagen dance op het Klein Strand. Er passeren kleppers als Yellow Claw, Oostendenaar Di Maro en Dimitri Vegas & Like Mike.

Op het groot strand strijkt sinds een aantal zomers het Q-Beach House neer. De radio-uitzendingen worden dan 24 uur verzorgd vanop een constructie op het strand en er zijn regelmatig liveoptredens die duizenden mensen lokken.

Zandrock

Een heerlijk ‘ouderwets’ festival is Zandrock in deelgemeente Zandvoorde (sinds 2008). Met veel aandacht voor bands van eigen bodem, en zondag het Vlaamse lied. In 2014 weten ze Channel Zero te strikken als headliner en Dubbe als presentator. Arno mag in 2018 afsluiten met Tjens Matic.

De Langestraat vormt het decor van nog meer evenementen. Zoals het Longstreet Music Festival (vanaf 2011 tot 2015). Met DJ’s op een podium op de hoek van de Christinastraat en de Langestraat. En sinds 2014 is er, onder de noemer ‘t is Gank, de Summer Kick-Off. Het zomerseizoen wordt dan in de Langestraat muzikaal in gang gezet met DJ’s en livemuziek. Het festival krijgt later een winterse tegenhanger die, hoe kan het ook anders, Winter Kick-Off heet.

Liever een streepje jazz? Vanaf 2013 is er STORM!, een tweejaarlijks, meerdaags Jazz festival (georganiseerd door Vrijstaat O.). Aanvankelijk op verschillende locaties doorheen de stad, tegenwoordig in CC De Grote Post. Deze locatie vormt ook het decor van de regelmatig terugkerende Oostendse Avonden. Groepen en muzikanten met Oostendse roots of een sterke band met onze stad mogen er de affiche vullen. Rond de kerstdagen is er een paar keer een speciale editie met de begeleidingsband van Arno en verschillende gasten op het podium.

De festivals met wereldnamen zijn al een tijdje weg uit Oostende, maar de toekomst ziet er goed uit. Dit jaar werd er naast de luchthaven een festivalweide ingericht en die wordt volgend jaar geopend door niemand minder dan Rammstein!

Frank Vermang is de auteur van het boek ‘Oostende::: rock & roll’ over de geschiedenis van de Oostendse muziekscene.