Unieke tentoonstelling brengt textiel en woestijn samen in hartje Kortrijk

Danseressen Uiko Watanabe en Ana Llanes Lawson curator Pé Vermeersch saxofonist Bertel Schollaert kunsthistoricus Paul Vandenbroeck. © KDS
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Salon Radical opende in hartje Korrijk haar deuren voor het publiek met de tentoonstelling Desertscapes: unieke textielen uit de Maghreb in combinatie met dansvideo’s en tekeningen/installaties van kunstenares en choreografe Pé Vermeersch.

Salon Radical is een nieuwe ontmoetingsplek voor kunst, performance en onderzoek, bezield door kunsthistoricus Paul Vandenbroeck en choreografe Pé Vermeersch. De ontmoetingsplek huist in het verrassend herenhuis uit 1867 en het modernistische achterhuis/atelier aan de Koning Leopold I-straat 12 in Kortrijk.

Unieke tentoonstelling brengt textiel en woestijn samen in hartje Kortrijk
© KDS

Het thema van de woestijn en het verdorde land is de leidraad voor de composities of installaties in Desertscapes. In het oude herenhuis zal het publiek deze multimediale tentoonstelling en collectie kunnen ontdekken. Pé Vermeersch en Prof. Dr. Emeritus Paul Vandenbroeck onderzochten de relatie tussen weefkunst en lichaam. In het bijzonder Pauls onderzoek naar de intuïtieve artistieke vormen zoals de weefkunst uit de Maghreb was de start van een jarenlange samenwerking met Pé Vermeersch.

“De tentoonstelling toont niet-voor-verkoopbestemde weefkunst uit Noord-Afrika, kledingweefsels uit Tunesië, sommige geknoopte tapijten uit Marokko. Deze tapijten worden niet geknoopt naar een model of patroon of idee. De weefster begint het werk met een ingesteldheid, die ruimte laat voor vrijheid tijdens de uitvoering. Het vloeiende proces blijft voelbaar in het voltooide werk”, aldus Paul Vandenbroeck.

Unieke tentoonstelling brengt textiel en woestijn samen in hartje Kortrijk
© KDS

“Sommige tapijten ademen die ‘lege volheid’ van de woestijn, met haar majestueuze of zachte kleurschakeringen. Van schraal naar de volste kleur, van het schijnbare niets naar een thuis. De geest deint uit”, zegt de kunsthistoricus. “Waar je soms zwarte vlekken ziet is dat door ouderdom want sommige tapijten zijn meer dan 100 jaar oud.”

https://www.youtube.com/watch?v=AqvQStQqgVk

Voor danseres en tekenaar Pé Vermeersch waren deze weefsels in de voorbije jaren aanleiding tot verschillende performances. Uit het jarenlange onderzoek tussen lichaam,dans en weefkunst zijn video’s, ‘tapijt-portretten’, tekeningen en foto’s ontstaan. “Ik zie dans als een scheppend proces, eerder dan als een uitvoerende taak”, zegt Pé. Zij bereidt een boek voor over haar ervaringen en visie op dans.

Desertscapes is te zien op 15, 16, 22 en 23 maart van 18 tot 21 uur. Elke avond dansteen danseres als onderdeel van de installatie. De ingang is gratis.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.