Tieltse illustrator Rutger Van Parys werkte aan een paasverhaal voor volwassenen

Rutger Van Parys: "Ik krijg nog het liefst carte blanche." © Foto LVA
Lieven Vancoillie

Dat er heel wat creatief en aanstormend talent in onze stad schuilt, is bekend. Een van die topkerels die op de deur naar de eeuwige roem bonkt, is Rutger Van Parys (29). Net geen 30 frisse lentes jong, met een tekenpen waarmee hij iedereen van de sokkel blaast. Rutger zorgde voor de knappe illustraties van ‘Het ei van de hoop’, een paasverhaal voor volwassenen.

“De haan heeft het zwaar. Hij krijgt geen respect van zijn zes kippen. Elke avond voor ze op stok gaan, moet hij zwaar presteren. De oplossing voor zijn probleem komt uit onverwachte hoek.” Dat is de samenvatting van het pas verschenen ‘Het ei van de hoop’, een geïllustreerd lees- en kleurboek voor volwassenen. De tekst is van de hand van Chris Sterkens, Tieltenaar Rutger Van Parys zorgde voor de illustraties.

Dat Rutger iets professioneel met zijn creatief tekentalent wilde gaan doen, wist hij als kind al. “Mijn grootvaders konden beiden heel goed tekenen. Ik volgde ook deeltijds kunstonderwijs en koos in mijn derde middelbaar al voor de richting grafische technieken. Met de familie hielden we vroeger in het kader van ‘Buren bij Kunstenaars’ ook wel groepstentoonstellingen met aquarel, verf, potloodtekeningen…”

Leuke opdrachten

Hij houdt van het tekenen zelf, het ambacht. Maar evenveel van het creatief proces dat daaraan voorafgaat en dat zich in het artistiek en fantasierijk brein afspeelt. “In opdracht werken of zelf iets creëren: het blijft beiden heel boeiend.”

Bij Gevaert Graphics in Zwevezele is Rutger grafisch vormgever. “Een op en top familiebedrijf, waar ik stage liep en later ook aan de slag kon. Ik voel mij er heel goed en krijg leuke opdrachten. Het is een verademing om bij zo’n werkgever je ding te kunnen doen.” Het bedrijf maakt onder meer tijdschriften en brochures, ontwerpt logo’s en websites…

“Als ik mijn fantasie de vrije loop laat gaan, kom ik het best tot mijn recht”

Daarnaast is Rutger al enkele jaren grafisch vormgever, webdesigner en illustrator in bijberoep. “Ik werk voor verschillende opdrachtgevers, onder meer voor Bas Van Ostaden uit Ruiselede, die met Bassets een eigen distilleerderij en brouwerij heeft. We werken daar nu aan een totaal nieuwe lijn voor de flessen, waar ik het ontwerp van maak. Rond dat gegeven creëren we ook een familie The Bassets. Met verschillende personages, die later allemaal een functie in het promotioneel plaatje zullen krijgen.”

De haan en zijn vijf kippen.
De haan en zijn vijf kippen.© LVA-RVP

Zijn meest recente werk zijn de mooie illustraties vol emotie voor ‘Het ei van de hoop’ van schrijfster Chris Sterkens. “Het is een geïllustreerd paasverhaal voor volwassenen. Niet alle tekeningen zijn ingekleurd. Het is ook de bedoeling dat volwassenen met dit doe-boek aan de slag kunnen gaan door zelf hun fantasie te gebruiken en zelf tekeningen in te kleuren”, zegt Rutger, die fantasie te koop heeft. “Het is in alle opzichten een mooi boek geworden, ook met een sterke en verrassende verhaallijn. Ik heb uiteraard wat beelden van een haan opgezocht, maar daarna moet je zelf aan de slag gaan. Een haan met emoties vind je nergens.” (lacht)

Out of the box

“Ik hou ervan dat er een grote klik is met de opdrachtgever. Dat we uiteraard op dezelfde golflengte zitten, maar dat ik ook mijn ding kan doen. Ik krijg nog het liefst carte blanche. Dan komt mijn creativiteit nog beter tot zijn recht. Ik hou ervan om nieuwe dingen te scheppen, mijn ideeën aan een wit papier toe te vertrouwen. En daarna alles op computer over te zetten. Die vrijheid stimuleert mijn creatieve ik. In alles wat je doet, is het vertrouwen dat je krijgt belangrijk.”

De kippen zijn op stok.
De kippen zijn op stok.© LVA-RVP

Van zijn directe omgeving krijgt hij heel veel respons, ook van familie en vrienden. “Dat is het leuke aan het creatief werk dat ik doe. Nee, een heel diepe betekenis wil ik niet uitdragen. Of toch dit: ik wil graag dat mensen het mooi en geestig vinden. Dat het visueel aantrekkelijk is. Als ik mijn fantasie de vrije loop kan laten gaan, komt mijn werk het best tot zijn recht. Als ik out of the box kan denken. Mijn vriendin Thary is een uitstekend klankbord, bij haar kan ik ideeën en ontwerpen aftoetsen.”

“Mijn droomopdracht? Een platenhoes ontwerpen zou het beste van mijn twee werelden in elkaar laten vloeien”

Veel tijd voor andere hobby’s is er niet. Of toch. “Ik verzamel vinylplaten en ik ga graag naar optredens. Nee, zelf muziek spelen doe ik niet. Tekenen en platen beluisteren kan ik uiteraard goed combineren. Mijn voorkeur gaat uit naar soundtracks, naar filmmuziek. Aanleiding was onder meer de geniale muziek in The Lord of The Rings. Het kan modern, of klassiek zijn. Filmmuziek is nog te vaak ondergewaardeerd, nochtans zitten daar vaak pareltjes tussen. Het zou uiteraard leuk zijn om eens voorstellen zijn welkom een platenhoes te ontwerpen. Zo zou ik het beste van mijn twee werelden in elkaar kunnen laten vloeien: grafisch ontwerp en muziek.”

Privé

Rutger is de 29-jarige zoon van Hans Van Parys en Gwendolyn Vandervennet. Hij is de oudere broer van Babette en Scarlet. Hij woont met zijn verloofde Thary Derudder, die doctoreert aan de UGent, in de Deken Darraslaan.

Opleiding en loopbaan

Na zijn lagere school in De Waaiberg en twee jaar middelbaar onderwijs aan De Bron trok Rutger naar Gent om er grafische technieken en later crossmedia-ontwerp te studeren. Hij werkt als graficus en illustrator bij Gevaert Graphics in Zwevezele. In bijberoep is hij grafisch vormgever, webdesigner en illustrator. Meer info op de Facebookpagina Rutger Van Parys Illustration.

Vrije tijd

De meeste vrije tijd besteedt Rutger aan zijn bijberoep. Daarnaast vinden hij en zijn vriendin de grote familie- en vriendenkring belangrijk en verzamelt hij vinylplaten. Rutger is verslingerd aan onder meer filmmuziek en soundtracks.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten