Reuzen openen 17-daags Theater aan Zee in Oostende

Festivalcoördinator Luc Muyllaert,gastcurator Caroline Pauwels,en Jozefien Mombaerts,programmator Jong Theater,stelden in De Grote Post de editie 2021 van Theater aan Zee voor.©Peter MAENHOUDT
Festivalcoördinator Luc Muyllaert,gastcurator Caroline Pauwels,en Jozefien Mombaerts,programmator Jong Theater,stelden in De Grote Post de editie 2021 van Theater aan Zee voor.©Peter MAENHOUDT
Gillian Lowyck

Een paar maanden geleden leek het nog onzeker, maar vandaag staat het helemaal vast. Deze zomer kunnen we eindelijk weer genieten van voorstellingen op Theater Aan Zee en ook gewoon iets drinken op Café Koer. Mét maatregelen, uiteraard, maar de organisatoren beloven een even groots festival als anders. Misschien wel grootser dan anders, want twee reuzen openen het festival, dat dit jaar bovendien maar liefst 17 dagen duurt.

Theater Aan Zee (TAZ) vindt dit jaar voor het eerst 17 dagen plaats: van 23 juli tot en met 8 augustus. Er worden meer dan 200 podiumprojecten gepresenteerd op 25 openluchtlocaties en ook een twaalftal binnenlocaties. Voor de 24ste editie koos het festival voor gastcurator Caroline Pauwels, rector van de Vrije Universiteit Brussel. Ze schuift vier centrale thema’s naar voor: Verwondering, Amor Mundi, Zorgeloosheid en Verbondenheid.

Het zijn al hectische maanden geweest voor artistiek leider Luc Muylaert en zijn team. “Er was heel veel onzekerheid”, knikt hij. “De cijfers gingen dan weer de slechte kant op, dan weer goed… We wisten lang niet of het festival wel zou kunnen doorgaan. Het is een heksentoer geweest om alles voor te bereiden, maar ik kan je garanderen dat het een Theater Aan Zee wordt in alle grootsheid en volheid.”

Door de onzekerheid opteerde TAZ om het festival grotendeels buiten te laten doorgaan. “Nu weten we dat we ook een aantal voorstellingen binnen kunnen laten plaatsvinden. Daarom ook dat we besloten hadden om TAZ dit jaar 17 dagen te organiseren. We werken op zeer grote locaties, waar er heel wat werk is om alles degelijk in te richten. We willen dan ook iedereen maximaal de kans geven om de voorstellingen te gaan bekijken. We hadden voorzien om 45.000 tickets te verkopen, maar we vermoeden dat het er meer zullen zijn door de versoepelingen.”

Twee reuzen

TAZ begint dit jaar groots, letterlijk: Onder impuls van gastcurator Caroline Pauwels worden binnenkort zowel in Brussel als in Oostende twee nieuwe reuzen geboren. Ze worden opgenomen in de rijke reuzencultuur in Vlaanderen. Op zondag 25 juli, de openingsdag van TAZ, vaart de tweemastsloep De Nele binnen. Aan boord: de Brusselse Reus. Het schip wordt vergezeld door 50 optimisten, waarvan de zeilen ontworpen werden door evenveel studenten van vier participerende kunstscholen.

Aan de kade wacht de Oostendse Reus ‘hen’ op om samen in het huwelijksbootje te stappen. Hun familie, een 30-tal reuzen van reuzengilden uit Brussel en West-Vlaanderen, zakken af naar Oostende om getuige te zijn van dit heuglijke gebeuren. Beide vergezellen het koppel naar de Leopold II-laan naast het Leopoldpark, het epicentrum van TAZ, om het huwelijk te voltrekken.

Café Koer

Theater aan Zee zonder Café Koer, dat is moeilijk voor te stellen. “Inderdaad. Ontmoeting is heel belangrijk op TAZ”, zegt Luc Muylaert. “Café Koer zal er dus zijn dit jaar, volgens de geldende maatregelen. Er zal bediening aan tafel zijn, we zullen alles heel mooi aankleden… Er zal waarschijnlijk ook meer mogelijk zijn in augustus dan in juli. Maar wij zijn op alles voorbereid.”

Ook het Familiepark, met voorstellingen voor families en kinderen, komt dit jaar terug in een iets andere vorm. “Het Leopoldpark is erfgoed en de maatregelen waar wij ons moeten houden, zijn strenger geworden. Er zal een stevig aanbod zijn in het Familiepark, maar we verplaatsen een deel van de werking naar de wijken. De voorstellingen blijven heel laagdrempelig.”

Vorig jaar was er geen TAZ, maar wel Zomer in O. Een van de succesformules wordt dit jaar herhaald: met Quartiers d’O trekt het festival naar de wijken. In het Westerkwartier, het oude stadscentrum en de Nieuwe Stad wordt er, samen met de inwoners, een zomers wijkfeest opgezet. Nog iets van vorig jaar dat terugkomt, zij het in een andere versie: Lijfstroom, het online muziekkanaal dat muzikanten een hart onder de riem stopte. Nu gaat Lijfstroom live voor publiek in de loods van de NMBS.

Reuzenrad

Een kenmerk van TAZ is altijd al de bijzondere sfeervolle locaties, en dat is dit jaar niet anders. Er komt een reuzenrad aan de Mercator, waar je intiem theater hoog in de lucht zal beleven. Een greep uit de locaties: het einde van het Oude Westerstaketsel, de trappen van het Maria Hendrikapark, de scheepswerf van I.D.P., de Paalsteenhoeve en de boerderij op de Grintweg en het grasplein van het oude openluchtzwembad.

Luc en zijn team horen niets dan positieve reacties over TAZ. “Iedereen heeft er ongelofelijk veel goesting in. Het is nog afwachten hoe de regels zullen veranderen, maar we zijn op alles voorbereid. We zijn een klein, maar zeer effectief team. Al de artiesten kunnen ook niet wachten. We zullen het eerste grote culturele evenement zijn, en we zijn heel blij dat we als eerste mogen”, lacht Luc.

Het volledige TAZ programma komt op 10 juni online via www.theateraanzee.be

Tickets zijn verkrijgbaar vanaf 14 juni.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.