https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

‘Alise On Stage’ speelt vijf keer ‘Villa Karma’ in Roeselare ten bate van goed doel: “Liefde is blind en je mag ermee lachen”

De cast die meespeelt in Villa Karma. Sofie Pecceu staat niet op de foto. (foto SB) © STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Redactie KW

Van vrijdag 22 tot en met zondag 31 oktober speelt toneelvereniging Alise On Stage vijf keer ‘Villa Karma’, een komedie van regisseur Sharon Simaeys. De opbrengst gaat naar een goed doel.

Twee jaar geleden bracht het toen pas opgerichte gezelschap Alise On Stage zijn eerste productie in zaal Ocar in Rumbeke.

“’Abdij RUSTique’ was onze vuurdoop, en als auteur en regisseur was ik vooral achteraf voldaan, omdat de toeschouwers het een goeie voorstelling vonden”, zegt Sharon Simaeys. “Op dat moment had ik ook al Villa Karma geschreven, een stuk dat we in oktober 2020 zouden brengen.”

“Zo vroeg omdat ik een ‘berekend’ iemand ben… in die zin dat ik altijd op tijd en goed voorbereid aan iets begin. Om de gekende coronaredenen kon de voorstelling vorig jaar niet doorgaan. Ik had het er wel even moeilijk mee en vreesde dat we ons project misschien niet konden verderzetten. Maar het is uiteindelijk toch goed gekomen.”

In de vlammen

‘Villa Karma’ is volgens Sharon heel anders dan ‘Abdij RUSTique’. “Er komt veel meer techniek, licht en geluid bij kijken. Er zijn veel visuele elementen. Bijvoorbeeld in het decor staat een open haard waar je op een bepaald moment in de vlammen de personages ziet verschijnen. Iets wat mijn man Sven en ik samen hebben uitgedokterd. Hij de technische kant, ik het grafische gedeelte.”

Villa Karma gaat over de weduwnaar en rijke zakenman Alex wiens geldbeluste sluwe vriendin Josephine koste wat het kost met hem wil trouwen. Zijn zoon probeert zijn vader te doen inzien dat liefde hier wel degelijk blind is. De relatie met zijn toekomstige stiefmoeder loopt dan ook niet bepaald van een leien dakje. Als de hippe suikertante Gracienne bij Alex komt logeren en er het onderwerp ‘erven’ op tafel gooit, staat Josephine uiteraard vooraan in de rij om daar een graantje van mee te pikken. Maar zal ze dat wel kunnen? Ze heeft er alvast een plan voor! Er komt ook nog waarzeggerij aan te pas, waardoor de situatie helemaal op hol slaat.

Goed doel

Alise On Stage koppelt aan de voorstellingen altijd een goed doel. “Dit jaar is dat Het Vlinderhuis in AZ Delta, Campus Wilgenstraat, waar kinderen en jongeren terechtkunnen die geconfronteerd worden met een ouder of grootouder die kanker heeft, of een andere ernstige ziekte. Ze kunnen er hun emoties, waar ze niet altijd woorden voor vinden, kwijt in creativiteit en spel.”

“Dit jaar zijn er vijf voorstellingen omdat we omwille van de coronaveiligheid in zaal Ocar slechts 150 toeschouwers per voorstelling toelaten.” Data en uren: vrijdag 22, zaterdag 23, vrijdag 29 en zaterdag 30 oktober telkens om 20 uur, en zondag 31 oktober om 15 uur. Tickets kosten 9 euro (vrijetijdspas 4,50 euro). Bestellen op 051 20 50 89, via mail info@aliseonstage.be of via de website www.aliseonstage.be.

De acteurs en actrices zijn Griet Bogaert (Josephine), Karl Deruytter (zakenman Alex), Geert Caestecker (Lucas), Emmet Deruytter (Michael), Kurt Ramon (butler James), Chris Herman (tante Gracienne), Eddy Maddelein (waarzegster Katarina) en Sofie Peceu (Suzanne). De mannen en vrouwen achter de schermen en in de zaal zijn Kathy Laruywe (decor, kledij, schmink…), Dorine Vandenbussche (haartooi), David Hostens (decor), Luc Lefere (decor) en Sven Laurier (IT, licht en geluid, decor).

“Bij Alise is er altijd dat ietsje meer”

Dorine Vandenbussche

Dorine Vandenbussche (58) is een van de mensen achter de schermen van Alise on Stage. “Ik schmink de acteurs en actrices, zorg voor aangepaste kapsels en help met de kledij”, zegt ze.

“Beroepshalve werk ik al veertig jaar als zelfstandig kapster in de Fabrieksstraat 57”, zegt Dorine. “Aan mijn man Karl – hij speelde destijds mee in de revue – vroeg Sharon van Alise of hij wilde meedoen in haar eerste stuk, ‘Abdij RUSTique’. Ook mijn zoon Emmet kreeg een rol. Via hen ben ik erin gerold, niet als actrice, maar als kapster, schminkster en hulp bij de kledij. Plezant omdat het een toffe vriendengroep is! Vrienden hebben we trouwens ook in ‘t Brugs Variététheater. Drie van hun acteurs spelen nu mee bij ons.”

“Bij Alise is het net dat ietsje meer. Wie ‘Abdij RUSTique’ zag, weet wat ik bedoel. Ook nu zul je zodra je binnenkomt direct in de sfeer van ‘Villa Karma’ ondergedompeld worden. Op de ‘barkaart’ staan hapjes en drankjes die verwijzen naar personages uit de voorstelling. Op zondag is er zelfs een stukje taart dat speciaal voor het stuk is ontworpen door het creatief gezelschap Smaakkunst.”

“Humor werkt enorm helend”

Eddy Maddelein

Eddy Maddelein van ’t Brugs Variététheater (BVT) speelt in ‘Villa Karma’ de waarzegster Katarina. “Waarom die vrouwelijke rol door een man wordt ingevuld, kom je pas te weten als je naar de voorstelling komt kijken”, zegt Eddy.

Gistelnaar Eddy (54) is de man van Lieve Pollet en administratief bediende. “In mijn jeugdjaren speelde ik schooltoneel en was vooral heel sportief. Een zwaar ongeval en lange revalidatie maakten in 2003 een eind aan die sportieve hobby’s en toen borrelde de interesse voor het acteren weer op. In 2015 kreeg ik een eerste rolletje bij de Gulden Toren in Gistel (GTG). Na een toneelcursus bij Opendoek, kreeg ik de smaak volledig te pakken en werd ik een vaste waarde bij GTG. In 2019 vroeg het BVT me voor een komische rol in ‘Boerenkronkels’. Een tof gezelschap, waarvan er nu drie meedoen in Villa Karma.”

“Mensen aan het lachen brengen geeft mij immense voldoening. Humor werkt helend, bij spelers én toeschouwers. Typetjes waar ik mezelf volledig in kwijt kan, spreken mij het meest aan. Ik amuseer me te pletter tijdens de repetities en sta nu al te popelen om voor een ‘levend’ publiek te staan.”

“Allereerste keer op de planken”

Sofie Pecceu

Sofie Pecceu is de neofiet in ‘Villa Karma’. “Het is de allereerste keer dat ik op de planken zal staan”, zegt ze. “Een kleine rol, om erin te komen.”

Sofie Pecceu (30) is hoofdverpleegkundige in De Waterdam en verloofd met Sacha Vanhoutte.

“Villa Karma is mijn aller-eerste toneelervaring. Mijn ex-collega Emmet, die ook meespeelt, wist dat ik graag een keer toneel wilde spelen. En ik kreeg een van de acht rollen. Die van de ‘sympathieke buurvrouw’ Suzanne. Ik zag dat meteen zitten. Bovendien wist ik al na enkele repetities dat Alise On Stage een toffe bende is, die auteur Sharon vanuit haar invalshoek perfect weet te regisseren. En ondertussen weet ik ook hoe hard de mensen achter de schermen bezig zijn om een perfect decor te bouwen. Chapeau daarvoor!”

“Villa Karma is voor mij een komisch stuk met heel wat spannende momenten. Maar je moet gewoon de laatste twee weken van oktober komen kijken. Zeker als je wil weten wie ‘Suzanne’ is en wat ze daar allemaal te zeggen heeft in ‘Villa Karma’. En dat is heel wat. We geven ondertussen op de repetities al weken het beste van onszelf om dat in oktober dan aan jullie te laten zien.”

(IB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.