“The Dirty Scums is wellicht de oudste punkband van West-Europa”

Bart 'Dirty Pik' D'ooghe en Tom 'Dirty Keez' De Kezel in hun repetitieruimte. Jan 'Dirty Zjantie' Den Baes ontbreekt. © WME
Redactie KW

Wie punk zegt, zegt The Dirty Scums. De langst spelende punkband van de Benelux “en mogelijk zelfs van West-Europa” staat al sinds Kerstmis 1981 op de planken. De inspiratie is nog lang niet opgedroogd. Elk jaar komt er nieuw materiaal bij. Straks tijdens Rock@Schuiferskapelle geeft het trio weer het beste van zichzelf.

The Dirty Scums zijn nog een echte old school punkband. Het was ‘Dirty Pik’, ofwel Bart D’ooghe, die eind 1981 de groep oprichtte. “Oorspronkelijk waren we met drie Zwevezelenaars”, vertelt hij. “Op 6 maart 1982 speelden we ons eerste optreden. Na een paar wissels bleef een vast trio over. In 1994 kwam Tom ‘Dirty Keez’ De Kesel erbij en in 1997 is een van ons drieën vertrokken. Sindsdien is onze bezetting onveranderd gebleven.” Bart was zelf 16 jaar in 1977, onder punkers ‘het heilige jaar van de punk’ genoemd. “De basis blijft die 77-punk, al hebben we door de jaren heen ook wel punkhardcore of punkrock gespeeld.”

Verenigingsleven

Wie The Dirty Scums zegt, denkt uiteraard ook aan Rock@Schuiferskapelle. “De eerste editie vond plaats bij mij thuis in een tent in de tuin”, lacht Bart. “Het is echt begonnen als een open repetitie tijdens de dorpsfeesten. Met paard en kar gingen de mensen langs kunstenaars. Ik heb onze band toen ook ingeschreven, muziek is immers ook kunst.”

We zijn met The Dirty Scums ook bijzonder actief in het verenigingsleven van Schuiferskapelle

Intussen is Rock@Schuiferskapelle een vaste waarde geworden, met op zaterdag 8 september alweer de 18de editie. “In de beginjaren lieten we enkel bands uit Schuiferskapelle toe op ons festival, maar na een paar jaar hebben we daar Tielt bijgenomen om wat meer afwisseling te kunnen bieden en zo zijn we blijven uitbreiden. We zijn met The Dirty Scums ook bijzonder actief in het verenigingsleven van Schuiferskapelle”, legt Bart uit. “Naast het jaarlijkse Rock@Schuiferskapelle is er het vijfjaarlijkse Tielt Rockt!, we hebben ook onze Anniversary Gigs en de Local Punk Heroes-edities. Daarnaast is er ons eigen bier, tijdens de zomer is er het pop-upcafé In den Schuymenden Bierpot, we werken mee aan het programma van de dorpsfeesten en de juni-kermis en ga zo maar door.”

The Dirty Scums blijven ook nieuwe muziek maken. Het is vooral Bart die met de ideeën komt. “Een nummer van onze groep begint altijd akoestisch. De melodie komt eerst en als ik geluk heb, komt er meteen ook een tekst mee. De afwerking gebeurt dan met ons drieën. We zoeken bij dat nummer samen naar de juiste sound.”

Nieuwe single

De groep kwam in 1985 met een eerste album op de proppen. “Sindsdien zijn we dingen blijven maken. Cd’s, dubbelcd’s, lp’s en zelfs nog cassettes. Vorig jaar brachten we nog het nieuw album The Past is Back uit, nu staat er met Dirty Weekend een nieuwe cd-single op het programma, met daarop drie nummers waaronder één cover van The Cure. Dat betekent dat we aan onze 26ste uitgave zitten, naast drie singles, drie lp’s, vier tapes, zeven cd’s, één cdr, drie dubbelcd’s, twee promocd’s en nog twee cd’s van de nevenprojecten Game Over en The Thirsty Scums. Alles brengen we trouwens uit in eigen beheer. Op optredens spelen we steeds ook heel veel van onze nieuwe muziek.”

Coverband

Covers brengen van andere punkgroepen doet het trio ook, maar dat doen ze onder hun andere groepsnaam The Thirsty Scums. “Oorspronkelijk zijn we begonnen als een coverband van de Ramones. Dat deden we ongeveer tien jaar, tot 2007. In 2004 brachten we onder die naam ook een cd uit. In 2008 zijn we met The Thirsty Scums een tributeband geworden van de Sex Pistols. Zes jaar geleden namen we het besluit om ons niet langer op een specifieke band te focussen, maar om een punktributeband te worden voor verschillende punkbands.”

Intussen moeten The Dirty Scums de langst bestaande punkband uit de Benelux zijn. “De meeste bands van onze generatie hielden er eind jaren 80 mee op, maar wij zijn doorgegaan. We vermoeden zelfs dat er geen enkele punkband in West-Europa langer onafgebroken speelt dan wij.” En ze zijn nog lang niet van plan ermee op te houden. Wie The Dirty Scums binnenkort aan het werk wil horen, kan op zaterdag 8 september naar Club 77 in Schuiferskapelle afzakken. De band speelt er om 18.30 uur. De toegang is gratis.

(LDW)

The Dirty Scums werden door Bart D’ooghe opgericht op Kerstmis 1981. De drie leden zijn gitarist en zanger Bart ‘Dirty Pik’ D’ooghe (57) uit Schuiferskapelle, basgitarist Tom ‘Dirty Keez’ De Kezel (50) uit Wakken en drummer Jan ‘Dirty Zjantie’ Den Baes (54) uit Tielt. Hun meest memorabele optredens vonden toevallig telkens plaats rond Kerstmis. Op 27 december 2003 werkten ze bijvoorbeeld in het Nederlandse Venlo mee aan het wereldrecord punk, waar ze met 60 punkbands moesten optreden op 24 uur tijd. Ze waren de enige Belgische band en speelden er twee keer: als The Dirty Scums en als hun coverband The Thirsty Scums.

Je kan The Dirty Scums boeken voor 150 euro. Meer info vindt u op de website www.thedirtyscums.com.