Studenten Howest werken samen met Westtoer aan uniek project: “20 picknickbanken met teksten uit Groote Oorlog”

Derdejaarsstudenten IPO Linde Vanhoorne, Michiel Vlaemynck en Davina Mille bedachten drie concepten: Primrose, Stapstenen en Scherven © MD
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Dinsdag hebben het provinciebedrijf Westtoer en Howest het nieuw project ‘Dicht(er) bij de Groote Oorlog’ voorgesteld. Het initiatief kadert binnen het WO I-themajaar ‘LANDSCAPES | Feel Flanders Fields’. Met het project verschijnen in het voorjaar tientallen teksten uit de Eerste Wereldoorlog op de twintig picknickbanken van Westtoer in de Westhoek. Daar gingen studenten mee aan de slag.

Twintig nieuwe reflectieplekken

De derdejaarsstudenten Industrieel Productontwerpen kregen de opdracht om teksten uit de Eerste Wereldoorlog op een innovatieve en duurzame manier aan te brengen op de picknickbanken van Westtoer. “LANDSCAPES belicht het herdenkingslandschap van de Westhoek en Westkust, de talloze begraafplaatsen, kraters, bunkers en monumenten die velden en dorpen tekenen. Met ‘Dicht(er) bij de Groote Oorlog’ kunnen jongeren op een duurzame en innovatie manier hun bijdrage leveren aan het herdenkingslandschap en ontstaan twintig nieuwe reflectieplekken voor bewoners en bezoekers. Fietsers en wandelaars kunnen even stilstaan bij de geschiedenis middenin het vredevolle landschap van vandaag”, vertelt Eline Adam, projectmanager LANDSCAPES.

“Het was zeer aangrijpend om in die oude oorlogsteksten te duiken, getekend door wanhoopskreten, ellende en leed” – literair curator Roderik Six

In samenwerking met literair curator Roderik Six zijn twintig teksten geselecteerd van bekende en onbekende dichters, schrijvers en journalisten. “Het was zeer aangrijpend om in die oude oorlogsteksten te duiken, getekend door wanhoopskreten, ellende en leed. Zeer leerrijk ook om zo’n variatie aan stemmen te ontdekken; van militaire verslaggeving tot weeklagende ouders, telkens wordt de waanzin van de oorlog in een paar regels duidelijk. Zeker nu, en zolang mensen wapens opnemen, is het belangrijk om de gruwel van dergelijk wereldgeweld te blijven herinneren. De hoop op vrede is helaas van alle tijden.”

Panelgesprek met Eline Adam, Sabien Lahaye-Battheu, Roderik Six, student Thomas Dewulf en Becky Verthé.
Panelgesprek met Eline Adam, Sabien Lahaye-Battheu, Roderik Six, student Thomas Dewulf en Becky Verthé. © MD

Volgens opleidingscoördinator Becky Verthé zet Howest graag in op samenwerkingen. “Het geeft tastbare resultaten voor onze studenten. Met de opdracht van Westtoer kunnen ze teruggeven aan de maatschappij. En die creatieve meerwaarde gaat verder dan het object, we betrekken actief een jeugdige blik op hoe deze teksten op de picknickbanken kunnen aangebracht worden.” Uiteindelijk zal één van de ontwerpen in het voorjaar van 2024 verschijnen op alle banken, van Alveringem tot Zonnebeke.

Hoop en nieuw begin

Michiel Vlaemynck, Davina Mille, Linde Vanhoorne volgen als eerste lichting het keuzetraject Interieurdesign binnen IPO. Net zoals de andere studentengroepen presenteren ze drie concepten voor de jury. “De eerste is ‘Primrose’. De omlijsting van deze bloem, die staat voor hoop en een nieuw begin, wordt gemaakt in spiegelglas waarop de tekst wordt geëtst. Deze wordt deel van de bank”, vertelt Linde. “Daarnaast bedachten we eveneens stapstenen met tekst in de vorm van een oorlogshelm in geborstelde inox. Het roestvast staal is 4 millimeter dik en dus stevig genoeg om op te stappen. De stapstenen zijn aanpasbaar aan de omgeving. Het kan dus als pad aangelegd worden om mensen te begeleiden naar een picknickbank”, zegt Davina.

Het scherpvormig object uit gehard spiegelglas staat symbool voor agressie en fragiliteit.
Het scherpvormig object uit gehard spiegelglas staat symbool voor agressie en fragiliteit. © Westtoer

Als derde concept bedacht het trio ‘Scherven’, een scherpvormig object uit gehard spiegelglas in de omgeving van de bank. “Een symbool van agressie en fragiliteit. Op het spiegelglas wordt de tekst gegraveerd, de randen worden afgewerkt met een dun aluminiumprofiel en het wordt enkele graden gekanteld zodat bezoekers de tekst beter kunnen lezen. Door de reflectie willen we dat Scherven opgaat in het landschap”, besluit Michiel.

Een win-winverhaal

Tijdens de eeuwherdenking bezochten zo’n drie miljoen toeristen ons oorlogsverleden. Dat wilde Westtoer verder aanhouden en bedacht zo het plan om driejaarlijks een thema uit te werken zodat de omgeving nieuwe zaken kan aanbieden aan toeristen.

Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer, vertelt: “Dankzij deze samenwerking betrekken we jongeren op een diepgaande manier in het verhaal van de Eerste Wereldoorlog. Wij laten hen bepalen hoe een stukje van het herdenkingslandschap er in de toekomst uit zal zien. De samenwerking met Howest, hun expertise rond productontwerp en innovatie, zorgt voor een inhoudelijke meerwaarde binnen het themajaar LANDSCAPES | Feel Flanders Fields. Op het einde van de rit zullen kleine reflectieplekken in de volledige Westhoek en Westkust jong én oud doen stilstaan bij het verhaal van de Groote Oorlog. De integratie van jongeren in het herdenken is van belang. Ze zijn onze toekomst en als je het verleden niet kent, kan je het heden niet begrijpen.”

De picknickbanken van Westtoer kan je hier vinden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier