Streetartkunstenaar Stan Slabbinck wekt vier Brugse zotten tot leven vlak bij ‘t Zand

Stan Slabbinck staat helemaal links op de foto, tweede van rechts is Jeremiah Persyn. © SVV
Redactie KW

Op zijn achttiende werd Stan Slabbinck (45) alias STS nog opgepakt, omdat hij graffiti had gezet op een muur in de Baron Ruzettelaan in Brugge. Sindsdien is er veel water door de reien gestroomd en wordt ook streetart in de werelderfgoedstad erkend als kunstvorm. Na Jeremiah Persyn, ook bekend als Jamz/Jamezon, en Strook, het pseudoniem van Stefaan De Croock, is Stan Slabbinck – de broer van de wereldberoemde collageartiest en re-animator Sammy – de derde kunstenaar die een werk maakt binnen het streetartproject ‘Legendz’.

Met dit project wil Brugge Plus en dus de stad Brugge niet enkel streetart een plaats geven in de binnenstad, maar ook oude legendes weer tot leven wekken. “Ik heb gekozen voor de legende van de Brugse zotten”, legt Stan Slabbinck uit. Voor deze legende moeten we teruggaan naar het Vlaanderen van de vijftiende eeuw. In 1488 was er bonje tussen Keizer Maximiliaan van Oostenrijk en de Bruggelingen. Nadat de keizer meer dan vier maanden gevangen werd gehouden in het Huys Craenenburg verbood hij de Bruggelingen nog langer jaarmarkten te organiseren. De bewoners waren hier uiteraard niet mee opgezet en probeerden dan ook de keizer opnieuw aan hun kant te krijgen. Daarom zetten er een groot feest op. Op die manier hoopten de Bruggelingen om opnieuw jaarmarkten te kunnen organiseren en een nieuw zothuis te bouwen. Toen dit ter ore kwam van de keizer sprak hij naar verluidt de woorden: “Sluit alle poorten van Brugge en je hebt een zothuis.” Zo werd de geuzennaam Brugse zotten geboren.

Het woord zot heeft nooit gestaan voor krankzinnig, maar wel voor het eigenzinnige karakter van de Bruggelingen, met hun voorliefde voor humor”, zegt burgemeester Dirk De fauw (CD&V). Op de gevel van het kruispunt van de Westmeers en ‘t Zand zal Stan Slabbinck, die vandaag in Lochristi woont, de komende dagen met waterverf en spuitbussen het kunstwerk ‘De Dans der Zotten’ creëren. Dat zal bestaan uit vier Brugse zotten, in evenveel kleuren. “Mijn eerste voorstel was om op de toren van hotel-restaurant ‘t Putje een mural van de Graaf van Vlaanderen te zetten die in de richting van Beernem kijkt , maar dit botste met de UNESCO-richtlijnen”, geeft Stan Slabbinck toe.

Jeremiah Persyn, die in de Hauwerstraat een streetartkunstwerk van Maria van Bourgondië maakte, wijst op het samengaan van een eigentijdse kunstvorm als streetart met het kunsthistorische karakter van Brugge. “Een mooi compromis“, vindt schepen van Ruimtelijke Ordening Franky Demon (CD&V). Binnen het streetartproject ‘Legerdz’ is er budget voor vijf murals. Brugge Plus voert dan ook onderhandelingen om nog andere streetartkunstenaars aan het werk te zetten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier