Sterren van ‘Toetnoasteki’ als helden onthaald op rode loper van Filmfestival Oostende

Jef (links), liep samen met Zozan en haar man Ahmad over de rode loper.
Jeffrey Roos

Zaterdag ging ‘Toetnoasteki’ in première op de laatste dag van Filmfestival Oostende. Als echte sterren werd de cast, onder luid applaus onthaald op de rode loper van Kinepolis.

Vier zalen, tot de nok gevuld, goed voor in totaal 1.100 mensen. Om maar te zwijgen van de Oostendenaars die geen ticket meer voor de première konden bemachtigen. Iedereen uit Oostende en omstreken wou de film zien. De sterren van de dag, de 25-koppige cast van de film, flaneerden over de rode loper nadat ze door een knalrode bus werden afgezet. Alsof ze nooit iets anders hadden gedaan. Hollywood was er niets tegen. Als echte helden en onder luid applaus begaven ze zich naar de zaal waar ze zichzelf eindelijk mochten zien schitteren op het witte doek. De film, die 41 minuten duurt, brengt het leven op de Vuurtorenwijk, in de volksmond de OPEX, in beeld. ‘Toetnoasteki’ is een film van een Oostendenaar, met Oostendenaars, maar voor iedereen.

Ook wij gingen de film bekijken en het moet gezegd. Alles waar de Vuurtorenwijk om draait komt in beeld: verschillende cafés en winkels die over te nemen staan, de integratie van de verschillende culturen, de Oosteroever en uiteraard de krantenwinkel van Jef. Want daar draait het allemaal om. Het verhaal speelt zich af in de dagbladhandel van Jef Van Moeffaert (63). Iedereen op de Vuurtorenwijk kent de winkel, toen nog in de Voorhavenlaan. In juli vorig jaar ging Jef na 32 jaar trouwe dienst aan zijn klanten op pensioen. Voor de opnames van de film, die dateren van april, werd de hele dagbladhandel van Jef nagebouwd. Niet in de Voorhavenlaan, maar op de hoek van de Sint-Antoniusstraat en de Werktuigkundigestraat. Samen met de Oostendse regisseur Nicolas Daenens en co-scenariste An De Gruyter brengt kleinVerhaal de uniciteit en authenticiteit van de Vuurtorenwijk in beeld. En dat doen ze met verve.

Vier zalen in Kinepolis waren tot de nok gevuld. Iedereen wou de film zien.
Vier zalen in Kinepolis waren tot de nok gevuld. Iedereen wou de film zien.

Jef en Zozan Hoshi (27) spelen de hoofdrol in de film. Zozan kwam 2,5 jaar geleden in België wonen, op de vlucht voor de oorlog in haar thuisland Syrië. Zozan behaalde in Syrië een diploma burgerlijk ingenieur, maar in België kan ze met haar diploma helaas niets doen. In de film speelt ze Jef’s poestvrouw. Als Jef voor onbepaalde tijd naar Marokko moet vertrekken omdat zijn vrouw, die daar op reis is, ziek werd, vraagt hij Zozan om op de winkel te passen. Zozan blaast de winkel nieuw leven in. De rest van het verhaal zie je in de film… Een aanrader was ons betreft.

(JRO)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.