Spots op West komt met alternatieve theaterwandelingen in Westouter

© EF
Redactie KW

OPENDOEK, de koepel van het amateurtheater zag door het coronavirus haar zomerse theaterfestival Spots op West in het water vallen. Maar toen de nationale veiligheidsraad begin juni stilaan het licht op groen zette voor kleinschalige culturele activiteiten werd er in sneltempo een vervangprogramma in elkaar gebokst: er komen dit weekend toch zomerse theaterwandelingen in Westouter. Bijzonder wordt de monoloog van Westouternaar Jos Vandemaele.

Er worden twee verschillende wandelingen aangeboden: ‘Cour’ en ‘Jardin’. Elke tocht volgt een ander wandelparcours en er worden telkens vier voorstellingen voorzien zowel op zaterdag als op zondag. In één van de voorstellingen pakt Jos Vandemaele, woonachtig in Westouter, uit met een monoloog. “Frank Verdru, die als lid van de stuurgroep van Spots op West ook de theaterwandelingen mee heeft uitgewerkt, is naast een dichte buur ook een goede vriend en die help je graag uit de nood.”

Bijzondere mensen

Door de coronacrisis werd Spots op West afgelast en werd uiteindelijk gekozen voor een alternatief met de zomerse theaterwandelingen. Omdat zo ook een aantal internationale gezelschappen afzegden vond Frank Verdru met Jos Vandemaele en zijn monoloog rond Père Joseph een waardig vervangprogramma. Jos Vandemaele (79) kruipt graag nog eens in het pak van een kloosterling. “Mijn verhaal duurt 15 minuten en breng ik in de kerk van Westouter. Het is een kerk waar het altaar naar het westen gericht is en dat is uitzonderlijk en maakt van de Westouternaars ook bijzondere mensen.”

In het eerste deel vertelt Jos het universele verhaal van de kloosterlingen om dan in een tweede deel de Westouternaar te belichten. “Hier werd jaren geen Sinterklaas of Sint-Maarten gevierd maar wel den Engel. En boven op de Rodeberg wordt door de Westouternaars O.L.V van Lourdes vereerd in de daar aanwezige grot.”

Persoonlijk gedicht

Jos Vandemaele eindigt zijn betoog met een persoonlijk gedicht. Het geheel is historisch correct met hier en daar een clowneske toets. OPENDOEK kan net als de voorbije jaren rekenen op een enthousiaste vrijwilligersploeg. “Die staat mee garant voor de vlekkeloze organisatie en hartelijke ontvangst en ook voor het respecteren van de veiligheidsregels en de hygiënische maatregelen,” weet Bianca De Wolf, persverantwoordelijke bij Opendoek. ” Zo wordt de afstand tussen spelers en publiek en tussen het publiek onderling gehandhaafd en zijn zowel voor als tijdens de wandelingen de nodige handgels en ander beschermingsmateriaal aanwezig.”

Dit weekend zijn er twee wandeldagen in Westouter. Elke wandeling duurt 2,5 uur en start aan het DOP van Westouter. Op zaterdag is dat om 17 uur en daarna om het half uur uur tot 19 uur. Op zondag wordt gestart om 15 uur en dan om het half uur tot 17 uur. Openbare toiletten en sanitair zijn enkel aanwezig op het DOP. Vanwege de coronamaatregelen zijn er geen eet- of drankstandjes voorzien. (MDN)

Voor tickets: https://tickets.roodfluweel.be/opendoek

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.