Patrick Pereira (58) houdt van reizen, motorrijden en leeft al veertig jaar met clusterhoofdpijn. Hij droomde ervan ooit een boek te schrijven en daar is hij nu met zijn debuut ‘Hoofdpijn & schone sokken’ in geslaagd. “Schrijven en reizen, het smaakt naar meer”, zegt de auteur. Het boek is een hart onder de riem voor alle hoofdpijnpatiënten.
De 58-jarige Patrick Pereira is afkomstig uit Gent maar woont al twaalf jaar in Kortrijk. Hij werkt als Consultant in Transport en Logistiek. Behalve veel sporten was schrijven altijd al een beetje zijn ding. “Eentonige teksten in de krantjes van de voetbal of de scouts gaf ik graag wat meer pit”, lacht Patrick. Toen hij een dubbele beenbreuk opliep bij het voetballen, werd het tijd om het vele sporten om te ruilen voor een nieuwe hobby. “Ik heb eerst golf geprobeerd maar dat was veel te saai. Zeven jaar geleden kocht ik een moto en de passie was geboren.”
Omdat zijn echtgenote voor haar werk veel tijd spendeert in Italië, gaat Patrick er regelmatig op bezoek. “Zo is het begonnen, met tochtjes naar Italië. Op mijn eerste grote tocht trok ik 2.700 kilometer door de Vogezen, Zwitserland, Noord-Italië, de Dolomieten en Oostenrijk. En daarna wou ik nog meer natuurlijk. In het boek bundel ik twee reizen door de Alpen en een reis naar Shanghai en Nieuw-Zeeland.”
‘Het beest’
Patrick maakte een tussenstop in Shanghai voor hij naar Nieuw-Zeeland trok. “Ik mocht naar het huwelijksfeest van een Nieuw-Zeelandse vriend. Het leek me het geschikte moment om even voet op Chinese bodem te zetten en kennis te maken met de grootste stad en haar inwoners daar. In Nieuw-Zeeland mocht ik helpen met de voorbereiding van het trouwfeest van mijn vriend. Dat was op zich al een hele ervaring want een huwelijk is daar een heel sociaal gebeuren. Nadien huurde ik een moto en reisde ik het hele Zuideiland en een stuk van het Noordeiland rond.” Al die reiservaringen schreef Patrick neer in zijn boek.
“Ik hou ervan om mijn ontmoetingen ‘s avonds uit te schrijven”
Hoofdstuk twee van Hoofdpijn & schone sokken is volledig gewijd aan het thema clusterhoofdpijn. Patrick leeft al veertig jaar met wat patiënten ‘het beest’ noemen. “De eerste jaren kreeg ik steeds de diagnose sinusitis of een oor- of neusonsteking tot de term Horton Disease viel. In het boek kader ik wat clusterhoofdpijn is, heb ik het over de aanvallen, hoe die te herkennen zijn en wat ik moet doen om een aanval te verhelpen. Een spuitje zetten bijvoorbeeld maar soms moet ik naar zuurstoftherapie grijpen.”
Verrassende ontmoetingen
“Veel mensen verwarren clusterhoofdpijn met migraine. Er is ook een verschil tussen de chronische en episodische vorm. Bij mij duurt een cluster een aantal weken of maanden. Ooit was ik tien jaar lang vrij van hoofdpijn tot het ineens terug kwam.” Op reis neemt Patrick dan ook een halve apotheek mee. “In Nieuw-Zeeland kwam ik na een hele dag rijden uitgeput aan op mijn bestemming. Het was helaas het begin van een cluster van drie maanden.”
Onderweg maakt de auteur veel tijd voor ontmoetingen. “In motormagazines gaat het vaak over het asfalt of het aantal bochten op de route maar wat mij vooral interesseert zijn de mensen daar. Op een berg, in een chalet, op een camping, overal waar ik kom, maak ik graag tijd voor wie ik tegenkom en luister ik naar wie ze zijn of wat ze doen. En dikwijls krijg je prachtige verhalen te horen.”
“Toen ik in Zwitserland was en stopte voor een koffie raakte ik in gesprek met twee mannen. Eén van hen, een 73-jarige Cubaan, had er een B&B. Zijn vrouw was overleden en hij was van plan terug te gaan naar Cuba en daar op zijn leeftijd nog een hotel te beginnen.”
Patrick verzamelt zijn ontmoetingen in miniboekjes. “Ik vind het heel leuk om dat ‘s avonds allemaal uit te schrijven, soms zijn dat geheugensteuntjes, soms hele zinnen. Thuis kan ik de tijd helemaal uit het oog verliezen wanneer ik aan het schrijven ben. Ik denk dat ik mezelf een productieve schrijver mag noemen”, zegt hij.
Patrick geeft het boek zelf uit en niet via een uitgeverij. “En het smaakt nu al naar meer. Ik heb ondertussen een nieuwe rit gemaakt die past in een tweede boek. Dan komt er gewoon een nieuwe ondertitel onder Hoofdpijn & schone sokken. Het is volgens mij een leuk boek voor wie graag een eigenzinnig verhaal leest en in gedachten mee op reis wil. Mijn vrouw zegt altijd dat ik een onverwachtse kijk heb op de dingen rondom mij“, lacht Patrick.
Positieve boodschap
“Ik ben een positieve mens. Met het boek wil ik een steun zijn voor alle hoofdpijnlijders. Als ik wil, kan ik een heel boek schrijven over clusterhoofdpijn alleen. Het is zo alomtegenwoordig dat al de rest onbeduidend wordt. Maar mijn boodschap is dat je je niet mag laten doen. De hoofdpijn mag je niet tegenhouden om toch ergens een leven te hebben.”
(Jasmien Aernout)
Hoofdpijn & schone sokken h2>
Zijn reizen bracht Patrick op enkele adembenemde plaatsen. Bovenop een Zwitserse Alpentop, middenin het prachtig Nieuw-Zeeland of helemaal alleen op een Franse bergpas. De natuurpracht die hij vanop zijn motor de voorbije jaren te zien heeft gekregen, bundelde hij samen met de menselijke verhalen onderweg in zijn eerste boek Hoofdpijn & schone sokken. Avonturen en bedenkingen in de Alpen, Shanghai en Nieuw-Zeeland. “Ik kocht een moto en had mijn passie meteen gevonden. Wat begon met korte tochtjes naar Italië is uitgegroeid tot dit: een eigen boek. Wie had dat durven denken”, lacht hij. p>
Info: Het boek ‘Hoofdpijn & schone sokken’ kost 22,50 euro en is online of bij de schrijver te koop. p>
Literatuur
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier