Pannenkoekenverkoop om toegang gratis te houden

Iddy Decock met Belle Perez tijdens de Sint-Pieterswijkfeesten in 2016. (Foto TOGH)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

De Romeo’s, Laura Lynn, Sam Gooris… Het zijn slechts enkele van de vele vedetten die op 29 en 30 juni en op 1 en 2 juli op de Sint-Pieterswijkfeesten staan. “De toegang is gratis, maar de artiesten moeten wel betaald worden. We doen dat onder meer met een pannenkoekenverkoop en sponsoring”, zegt organisator Iddy Decock.

Dit artikel maakt deel uit van ons ‘Dossier Overleven als Artiest‘.

De Sint-Pieterswijkfeesten zijn deze zomer al toe aan hun 98ste editie. Voorzitter Iddy Decock en zijn bestuur zijn er opnieuw in geslaagd om een hele resem topartiesten te strikken. Onder andere Herbert Verhaeghe, De Bouchées (met de populaire Andy Peelman van De Buurtpolitie in de rangen), Yves Segers en Jettie Pallettie zullen hun beste beentje voorzetten in de feesttent op het Zaalhof. “En opnieuw is de toegang gratis”, zegt Iddy Decock, die al 15 jaar voorzitter is van het organiserende comité. “Dat is niet evident, want de artiesten kosten een pak geld. Wat het budget is, kan ik hier niet zeggen. Dat is ook afhankelijk van de sponsoring, maar we moeten stevig uit onze pijp komen om de nodige financiële middelen te verzamelen. Zo organiseren we ieder jaar een pannenkoekenverkoop en gaan we deur aan deur om sponsors te overtuigen een steentje bij te dragen. Toch weigeren we om toegangsgeld te vragen. De Sint-Pieterswijkfeesten zijn voor iedereen. We houden de drempel bewust heel laag.”

Prijzen stijgen

“De vraagprijzen van de artiesten zijn globaal gezien lichtjes gestegen”, vervolgt Iddy. “Maar voor dezelfde artiest zul je het ene jaar meer betalen dan het andere jaar, afhankelijk van de populariteit die ze dat jaar hebben. Het komt erop aan om de prijzen te vergelijken op de sites van de evenementenbureaus. Kortingen krijgen we niet, ook al hebben we ondertussen een goeie reputatie en boeken we soms meerdere artiesten bij hetzelfde bureau.”