Geen Veldkermesse meer in Lichtervelde

De organisatoren van de Veldkermesse in betere tijden, met rechts Ronny Priem. Nu stoppen ze. © Foto Kurt
Redactie KW

Omdat schlagerzangers alsmaar duurder worden, heeft de organisatie van de Veldkermesse in Lichtervelde besloten om ermee te stoppen. “Ik heb vorig jaar 5.000 euro uit mijn eigen vermogen moeten toesteken”, aldus Ronny Priem.

Dit artikel maakt deel uit van ons ‘Dossier Overleven als Artiest‘.

Ronny Priem stond mee aan de wieg van dit festival en vindt het een jammerlijke zaak, maar hij zag geen andere mogelijkheid. “De volledige organisatie bedraagt een te hoge prijs. Vooral de schlagerzangers hun prijzen zijn de lucht ingegaan. Wij boekten steeds tussen de zeven à acht artiesten, waarvan altijd vijf grote namen. Maar sinds de bekendere artiesten hun prijzen hebben verhoogd, is het voor ons moeilijker geworden om hen te boeken. Zo stak ik vorig jaar meer dan 5.000 euro uit mijn privévermogen toe. De minder bekende zangers vroegen steeds een betaalbare en democratische prijs, maar met die minder bekende namen trek je jammer genoeg niet zoveel volk. Bovendien gaan schlagerzangers steeds vaker optreden in steden, gefinancierd door de steden zelf. Die festivals zijn gratis en dat heeft ook in ons nadeel gespeeld”, aldus Ronny.

Kathleen Buytaert (De Bierfeesten van vzw Strike in Torhout) : “Lekkere pint en meezingers”

De Torhoutse vzw Strike organiseert jaarlijks in een uitverkochte zaal De Mast de Bierfeesten. Het succes is zó groot, dat het figuurlijk bijna vechten voor kaarten is. “Vorige zaterdag waren onze Bierfeesten aan hun zeventiende editie toe”, zegt Strike-bestuurslid Kathleen Buytaert. “Ook dit jaar liep de ticketverkoop als een trein. In minder dan een dag waren alle kaarten de deur uit. Gevolg: heel wat ontgoochelde mensen die geen tickets hadden kunnen bemachtigen. Al ondervinden we al enkele jaren dat er een paar weken vóór ons evenement plots een aantal kaarten online te koop zijn. We kunnen terugblikken op een heel geslaagde editie, zowel muzikaal als qua sfeer. Onze Oberbayern-hoogmis bracht dit jaar ‘t Klein Muziekstje, Swoop, Dikdakkers, Yves Segers, De Romeo’s en De Toâpe Geraapte naar Torhout. We zorgen niet alleen voor een goede en luchtige affiche, maar ook voor een mooi aangeklede zaal, de juiste kostumering en een grote groep vrijwilligers. We hebben geen enkel incident genoteerd, integendeel, de sfeer zat er goed in. De combinatie van een lekkere pint en Vlaamse meezingers is en blijft een succesverhaal.”

Christophe Desmet (Koekelare Leeft) : “Bekende namen trekken volk”

Het nazomerfestival Koekelare Leeft trekt al jaren veel volk. Organisator Christophe Desmet dankt dit naar eigen zeggen aan de bekende Vlaamse Artiesten die hij ieder jaar weer weet te strikken. Volgens Christophe komt er namelijk meer volk af op bekende schlagerzangers dan op minder bekende artiesten. “Het is gewoon een feit dat je grote namen moet brengen als je een succesvol festival wil organiseren. Zij trekken door hun bekendheid veel volk aan en zorgen voor een goede sfeer: er wordt meegezongen met de bekende liedjes, gedanst en gedronken. Maar als je een Vlaamse artiest vraagt die geen grote meezingers heeft, dan raken de festivalhangers snel verveeld en dat komt de sfeer niet ten goede. Grote namen zoals Willy Somers en Luc Steeno hebben het genre groot gemaakt en houden het groot. Bovendien willen wij ons niet profileren als een springplank voor lokaal talent maar willen wij degelijke kwaliteit afleveren op ons festival, zoals we al jaren doen. Ik wil de minder bekende schlagerzager nu niet beledigen, hoor. Zij hebben vast en zeker ook goede nummers, maar wij willen nu eenmaal de kleppers”, besluit Christophe.