Op bezoek in het gloednieuwe Huis van de West-Vlaming: vergeet vooral niet omhoog en naar beneden te kijken
Het gerestaureerde Provinciaal Hof op de Brugse Markt, dat zopas de deuren opende, kon het voorbije weekend al op 17.000 bezoekers rekenen. Voor velen een aangename kennismaking met het compleet gerenoveerde neogotische gebouw en de nieuwe bestemming ervan als Huis van de West-Vlaming.
Voortaan zwaaien de deuren van het Huis van de West-Vlaming elke dag open, behalve op dinsdagen. Het gebouw en de tentoonstellingen die er lopen, zijn gratis te bezoeken. Het voorbije weekend was alvast een voltreffer. “Veel volk, een mix van West-Vlamingen en toeristen”, aldus Peter Verheecke, diensthoofd communicatie van de provincie. “Mensen mogen hier vrij binnenkijken, van de kelder tot de zolder. Af en toe verzeilt er dan ook iemand in onze bureaus.” (lacht)
Wim Opbrouck curator
Al bij het binnenkomen van het Huis van de West-Vlaming springt de gloednieuwe terrazzovloer in het oog, een huzarenstukje waarbij stukjes gekleurd glas – verwijzend naar de historische glas-in-loodramen in het gebouw manueel in cement werden gehamerd. Het idee om het gebouw een hedendaagse invulling te geven, waarbij ook een blik in de toekomst wordt geworpen, is van curator Wim Opbrouck. Het resulteert in een majestueus decor waarin toekomstdozen van lagereschoolkinderen een plek vinden, naast installaties van kunstenaar Dries Depoorter die tot nadenken aanzetten over privacy en de Eendenbek van Panamarenko.
Mens en robot
Viktor Deviaene (16) neemt als leerling van Athena Drie Hofsteden Kortrijk deel aan een workshop waarbij jongeren aan de hand van afvalmateriaal in beeld brengen hoe zij zich leven en werken in 2050 voorstellen. “We proberen ons voor te stellen met welke voertuigen we zullen rijden of wat religie dan zal betekenen.”
Het idee van een Huis van de West-Vlaming bevalt hem wel. “Omdat je zo aan de praat geraakt met anderen over hoe zij de toekomst zien. Een medeleerling denkt dat er dan geen verschil meer zal zijn tussen mensen en robots. Maar ik ben er nogal zeker van dat mens en robot nooit samen zullen vallen, er zal altijd een verschil zijn in wat mensen en robots doen. Maar het is leuk om daarover van gedachten te wisselen.”
“Ik krijg bijna alleen maar positieve reacties” – Johan Hendryckx, vrijwilliger
Sabine Bekaert (62) en Stefaan Henneman (64) uit Maldegem kwamen een hapje eten in Brugge en besloten het Provinciaal Hof te bezoeken. “We komen geregeld in Brugge, maar hier waren we nooit eerder geweest”, vertelt Stefaan. “Ik ben geen kenner, maar ik vind het zeker een mooi voorbeeld van neogotiek. De combinatie met de moderne vloer op het gelijkvloers en de moderne kunstinstallaties en fotografie is zeker geslaagd. Een voorbeeld ook van hergebruik van een historisch gebouw, dat is veel beter dan het met de grond gelijk te maken.”
Staatsieportretten
Johan Hendryckx werkte vier jaar lang als vrijwilliger bij het vervoer van zieken, maar hij aarzelde niet toen hij vernam dat er vrijwilligers werden gezocht om bezoekers wegwijs te maken in het nieuwe Provinciaal Hof. “Ik vind het fantastisch en krijg bijna alleen maar positieve reacties.” In de balkonzaal waar hij vandaag werkt, hangen grote portretfoto’s van gewone West-Vlamingen met verschillende achtergronden tussen de staatsieportretten van provincieraadsvoorzitters. Hij moet er nogal wat bezoekers wel op wijzen dat die portretten er hangen. “Mensen hebben blijkbaar niet de neiging om omhoog te kijken, maar als ik hen erop wijs, zijn ze aangenaam verrast. Geen negatieve reacties tot dusver.”
In de vroegere provincieraadszaal treffen we een viertal dat zich in de tentoongestelde toekomstprojecten van hogeschool Howest verdiept. Of dat probeert, “want wij zijn zo jong niet meer, we begrijpen niet zo goed waar het hier nu om draait.” Lieven Dehaene uit Brugge, zijn echtgenote Anne-Marie Lampo en hun vriendinnen Gerda Luyxk uit Oudenburg en Ria Van Den Abeele uit Knokke-Heist hadden het nieuws over het Provinciaal Hof vorige week gehoord en besloten er bij hun eerste passage in Brugge een kijkje te nemen. Ook zij tonen zich onder de indruk van het gebouw en de manier waarop verleden en toekomst er elkaar vinden.
Het tiendaagse festival Over Morgen dat met de opening van het Provinciaal Hof gepaard gaat, loopt nog tot en met zondag 28 april. Ontdek het volledige programma op festivalovermorgen.be
Het beste van KW
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier