Winok (23), Tore (27) en Arthur (27) richten vzw SMUS op: “We bieden kwalitatieve underground muziek”

Winok (23), Tore (27) en Arthur (27). (foto MD)
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Afgelopen twee jaar kregen de Club Sudato-evenementen steeds meer voet aan wal in de lokale underground scene. “Alles wat buiten de commerciële muziek ligt, tussen disco en techno, hoor je op onze open airs en clubnights. Met de oprichting van onze nieuwe vzw SMUS gaan we voor een duidelijke visie en leggen we de lat hoger”, zeggen Winok Hanssens (23), Tore Devos (27) en Arthur Van Mol (27) uit Kortrijk.

Het allereerste Club Sudato-event – georganiseerd door Tore Devos en Arthur Van Mol – vond plaats op 25 februari 2022 in Den Trap. “Sudato is Italiaans voor zweterig. Het woord bekt goed en blijft hangen. Sudato is nog nergens anders geclaimd, dus we hebben niet lang getwijfeld over de naam”, vertelt Tore. “We zijn gestart met Club Sudato omdat de muziek die wij graag horen – en die niet wordt gespeeld op de radio – nog geen plaats had in Kortrijk. Disco en techno wel, maar alles daartussen niet.”

“In onze stad bestaat niets zoals op het niveau van Gent, Brussel of Antwerpen. We zijn trotse Kortrijkzanen, dus waarom hier niet opbouwen in plaats van naar een andere stad te gaan? We doen het voor de scene in Kortrijk, die te creëren en naar een hoger niveau te brengen.”

Het duo leerde Winok Hanssens kennen op hun open air in juli 2023. “Ik werkte met hen samen als videograaf en met mijn klank- en lichtervaring hielp ik mee met opbouwen. We sliepen een week lang in een tent op locatie, onder de R8 aan de Pottelberg in de Dumolinlaan, tijdens de opbouw. We spraken over Club Sudato, hoe we verder gaan, hoeveel tijd en energie we eraan willen geven. We zaten op dezelfde golflengte. Met drie maakten we het officieel met een nieuwe vzw en duidelijke visie.”

Een van de open-airs van Club Sudato vond plaats onder een brug in Marke.
Een van de open-airs van Club Sudato vond plaats onder een brug in Marke. © Stein van der Looij

Lokaal talent

Vzw SMUS (Sweat Move Unleash Sudato) werd begin 2024 opgericht. “We gaan naar vijf Club Sudato-feestjes per jaar, twee open airs en drie clubnights. We willen niet dat mensen voor dergelijke evenementen naar een andere stad moeten. We boeken zowel internationale topartiesten als lokale talenten uit België, ook uit eigen stad. Afgelopen winter, bijvoorbeeld, bestond onze line-up uit onder meer de Brusselse Lefto Early Bird en dj ADHD uit Londen. Voor onze open air op 5 en 6 juli kunnen we alvast zeggen dat we supergoede artiesten hebben gestrikt die nog nooit in Kortrijk, laat staan België, optraden. Misschien eens in Brussel. Als we hen ons concept presenteren, willen ze graag steunen, aangevuld met artiesten van eigen bodem. We willen ook steeds lokaal talent betrekken”, vertelt Tore.

Het laatste evenement van Club Sudato tot nu toe, in De Kreun in april.
Het laatste evenement van Club Sudato tot nu toe, in De Kreun in april. © Stein van der Looij

“Elke donderdagavond baat onze vzw Den Trap uit en geven we jonge artiesten anderhalf uur de kans om met hun muziek naar buiten te komen. Door hen een podium te geven en talent te ontdekken, bieden we Kortrijk kwalitatieve underground muziek”, vult Arthur aan.

Kwalitatief

Een van de sterktes van SMUS is dat de organisatie zo’n 80 procent van het complete plaatje zelf doet. “We staan volledig zelf in voor de inkleding en maken alles zelf van decor, van ontwerp tot schilderen en vijzen. Hoe arbeidsintensief ook, zoals met Edward en Ciel in een stoffige garage het solderen en herprogrammeren van 200 led-strips. (lacht) We huren geen bar, maar bedenken en steken die zelf in elkaar. Net als het podium en het plaatsen van de lichten. We gaan voor kwalitatief, niet commercieel”, zegt Winok. “Daarom bouwen we ook zo’n goede community op van vrienden en sympathisanten die vrijwillig komen meehelpen en bouwen. Niet alleen is dat ontzettend tof, maar het versterkt ook het communitygevoel. We doen het samen en zijn er voor elkaar. Club Sudato staat er dankzij al die mensen”, vult Tore aan.

Sinxen Sunday

Tijdens Sinksen cureert SMUS zondag op het dak van de Kreun Sinxen Sunday: BEATS all day long van 15 tot 2 uur. “Het wordt een gezellige get-together om de vriendschap te vieren met lokale dj-acts back-to-back. Van Ronny J met Rune in Da Water, Broos Verlinde, Winok met Lanckman en Para Baia met Polfliet”, vertelt Arthur. Club Sudato doet ook zaterdag met Obscuur de stagehosting op Kortrijk Weide tijdens FUN K-Town, met trance music en break. “We komen supergoed overeen met andere organisaties zoals Obscuur. Het past binnen onze visie. Ze bouwen ook veel zelf en kiezen voor een mix van internationaal en lokaal talent”, zegt Tore.

Artistieke feel

Deze zomer heeft SMUS nog een extra evenement in petto. Hou alvast 31 augustus vrij. Het wordt volgens het trio zeker de moeite. “We sluiten de zomer in stijl af met een terugkeer naar onze eerste openairlocatie. We gaan voor een artistieke feel en zijn niet bang om geld uit te geven aan een mooi product. Alle opbrengsten van onze evenementen keren terug naar onze vzw om nieuwe coole creatieve zaken te bouwen. We willen mensen tonen dat je bij Club Sudato waar krijgt voor je geld. We leggen de lat hoog voor onszelf”, aldus Winok.

Volg @smus_label en @club_sudato op Instagram voor verdere updates.

Lees meer over: