Patrick Hanssens van Gen. X opent tweede zaak in Gent: “Mijn voorbeeld is Apple- oprichter Steve Jobs”

De zaken lopen prima met Gen.X”, zegt Patrick Hanssens (links), hier samen met Benjamin Cassidy, die nu nog de platenzaak in Kortrijk openhoudt maar dat straks in Gent zal doen. © Kurt De Schuytener
Freddy Vermoere
Freddy Vermoere Medewerker KW

De revival van de vinylplaten zorgt dat het aantal platenzaken zienderogen blijft toenemen. Patrick Hanssens (59), die twee jaar geleden Gen. X opende in Kortrijk, komt vanaf 15 mei in Gent met een tweede platenzaak op de proppen. Tegen 2027 wil de ondernemer er in Vlaanderen en Rijsel tien hebben. “Mijn voorbeeld is wijlen Steve Jobs.”

Dat Patrick Hanssens een aparte plaats inneemt in het ondernemerswereldje, is duidelijk. Zijn curriculum leest als een Vlaamse versie van the American Dream. Op zijn zestiende startte hij zijn loopbaan als fabrieksarbeider, om een jaar of vijf later de sprong in het diepe te wagen als zelfstandig reclamefotograaf. Vandaag runt hij diverse ondernemingen en heeft hij een zeventigtal mensen in dienst. Faut le faire. Hij is zelf in de eerste plaats bezig met zijn reclamebureau, maar leidt ook samen met een vennoot een bouwbedrijf en een zaak die gespecialiseerd is in de restauratie van classic cars. Alsof die spreidstand nog niet groot genoeg is, heeft hij zich nu dus ook op de platenbusiness gestort.

Ben je zo’n groot muziekliefhebber dat je de behoefte had om ook platenzaken te lanceren?

“Ik ben een muziekfan en hou nog altijd van David Bowie, Bauhaus en alles wat met new wave te maken heeft, al is dat op zich niet van belang. Ik heb me op de markt van de vinylplaten gestort omdat ik er opportuniteiten in zie. Een zakelijk project uitwerken op basis van een passie voor iets is trouwens nooit een goed idee.”

Je wil tegen 2027 tien platenwinkels hebben en dan word je meteen een van de grote spelers in de sector. Ambitieus.

“Dat op zich interesseert me niet. Ik wil in die branche wel de beste worden. Dat is altijd en overal mijn ambitie in de bedrijven die ik leid.”

Toen de cd opkwam, was het bijna afgelopen met vinylplaten. Een kleine groep muziekfans bleef het kleinood koesteren. Wordt vinyl opnieuw groot?

“Ik stel vast dat er de laatste jaren overal opnieuw forse groei is, en die lijkt niet stil te vallen. De vooruitzichten zien er dus goed uit. Wij stellen dat ook vast in onze platenwinkel in de Lekkerbeetstraat in Kortrijk, waar onze maandelijkse omzet gestegen is naar 25.000 à 30.000 euro.”

Zelf sta je niet in de winkel in Kortrijk?

“Neen. Benjamin Cassidy, een echte Kortrijkzaan, runt de winkel en hij doet dat zeer goed. Sedert hij aan het roer staat, is de verkoop pas echt sterk gegroeid. Hij beschikt over een grote vakkennis, heeft een vriendelijke uitstraling bij de klanten en is eerlijk. Benjamin gaat de nieuwe winkel in Gent leiden, en dus is er een nieuwkomer nodig in Kortrijk, al kunnen we ook in Gent nog enkele extra mensen gebruiken. Aan kandidaten is er alleszins geen gebrek. We hebben al ruim vijftig sollicitaties ontvangen.”

Zal de platenzaak in Gent vergelijkbaar zijn met die in Kortrijk?

“Net als in Kortrijk willen we in Gent, waar de muziekwinkel ook Gen. X zal heten, een breed publiek bedienen: van metalfans tot jongeren die van K3 houden. Verder zullen er net als in Kortrijk oude platenspelers, muziekboeken en T-shirts te vinden zijn, en dat alles in een vintage decor. In Gent zullen er wel meer platen staan: 15.000, tegenover ongeveer 10.000 in Kortrijk. Er komt ook een grote bar bij, met honderd zitplaatsen. Wie een kijkje wil komen nemen in Gent, moet zich niet inhouden. De winkel bevindt zich op de hoek van de Bagattenstraat en de Sint-Pietersnieuwstraat, dicht bij de concertzaal van de Vooruit. We zitten daar dus op een echte toplocatie.”

Je bent met van alles bezig. Is er iemand die jou inspireert als ondernemer?

“Mijn voorbeeld is wijlen Steve Jobs, mede-oprichter en topman van technologiebedrijf Apple. Hij was een ideeënman die zijn ding wilde doen, vaak dwars tegen de mening van zijn ingenieurs in. Zo is hij uitgegroeid tot een wereldtopper, die in zijn vakgebied de wereld fundamenteel veranderd heeft. Ik ben ook altijd met ideeën bezig – al wil ik me absoluut niet vergelijken met Jobs.”

Wat zie je zelf als je sterktes?

“Dat ik mensen snel en goed kan inschatten. Daardoor beschik ik over het algemeen over uitstekende medewerkers, die er mee voor zorgen dat mijn bedrijven succesvol blijven. Verder zie ik ook snel waar er opportuniteiten zijn voor mij als ondernemer.”

Je bent verhuisd naar Gent. Ben je nog wel eens in Kortrijk?

“Dat gebeurt niet zo vaak meer, maar voor de Sinksenfeesten maak ik binnenkort toch graag nog eens de verplaatsing.”

www.genxrecordstore.be

Lees meer over: