Bas Bulteel presenteert nieuw minialbum: “Gewoon mijn hart gevolgd”

Bas Bulteel is componist, pianist en docent: “Ik heb alle toeters en bellen weggelaten.” © PETER MAENHOUDT
Redactie KW

De Oostende pianist en componist Bas Bulteel (51) heeft nieuw solowerk uitgebracht met het digitale minialbum ‘Eye of the storm’. Die EP is de voorbode van de unieke samenwerking tussen Bulteel en beeldend kunstenaar Jan Frederik De Cock, waarbij beeld en klank met elkaar in dialoog gaan.

Bas Bulteel is in Oostende niet enkel gekend als muzikant, maar ook als leerkracht in het Conservatorium en bij Edumusic in GO! Athena. Daarnaast bracht hij al mooi werk uit met de avontuurlijke energiebom Wasdaman en als bezieler van het Bas Bulteel Trio, waarmee hij de Klara Muziekprijs voor beste cd in de categorie jazz van 2014 won voor het album ‘Coming Home’.

“Die plaat was een kantelmoment in mijn carrière. Ik wilde resoluut mijn eigen pad blijven volgen”, blikt Bas terug. “Het maken van die muziek was een wake-up call. Het was een moment in mijn leven waarop ik besefte dat ik meer eigen werk wilde maken. Ik heb dan met de band Wasdaman iets woests gemaakt, maar toen kwam corona op ons af en vielen alle optredens weg. Ik kreeg in die periode een spontane, organische drang om mij te verdiepen in solowerk. Ik ben toen improvisaties beginnen opnemen en op YouTube plaatsen. Ik ben parallel ook heel veel beginnen schrijven en uitproberen en weer weggooien. We zijn nu op het punt gekomen om een soloalbum te maken.”

De coronapandemie speelde een belangrijke rol. “Je werd in die periode zodanig met jezelf geconfronteerd. Als kunstenaar moet je jezelf constant in vraag stellen. Dat was voor mij het moment om naar de kern te gaan en alle toeters en bellen weg te laten. Op Klara kondigde de presentator de plaat aan als een bijna naakte plaat, omdat die zo broos is. Het is enkel piano. We leven in een maatschappij waar er van alles bij moet komen om het aantrekkelijk te maken. Ik wilde terug naar de basis en mijn hart volgen.”

De kracht van beelden

De extended play is een voorbode van een ambitieus project waarbij er volgend jaar een volwaardig album uitkomt, met composities en spontane improvisaties gebaseerd op het werk van beeldend kunstenaar Jan Frederik De Cock.

“Ik heb Jan leren kennen omdat hij mij had uitgenodigd nadat mijn trioplaat was uitgekomen. Hij zei op zijn typische manier, ‘jij moet bij mij een concert komen spelen’. Ik heb hem zo beter leren kennen. Hij is een ongelofelijke kunstenaar. Ik heb veel respect voor hem en zijn werk is enorm inspirerend. Ik ben zijn werk beginnen opzoeken en dat zette mij aan om er iets mee te doen.”

Beelden zijn voor Bas heel inspirerend. “Dat kan een landschap zijn of een kunstwerk, maar dat is iets dat groeit. Ik sla het beeld op op mijn netvlies en dan begin ik daarop te werken wat dit van gevoelens vrijmaakt en vertaal ik dat naar muziek.”

Volgend jaar komt de volledige plaat uit van Bas Bulteel. Je kan de EP beluisteren via https://art-spot.be/bas-bulteel.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier