Izegems stadsarchief ontvangt schenking over eerste provinciaal oud-strijdersfeest na Tweede Wereldoorlog

Wouter Vander Stricht

Het Izegemse stadsarchief is alweer enkele unieke stukken rijker. “De schenking is vooral belangrijk doordat de archiefstukken in prima staat zijn en een uniek geheel vormen”, zegt schepen van Archief Kurt Himpe.

“De schenking handelt over het provinciaal verbroederingsfeest van oud-strijders dat in Izegem georganiseerd werd op 16 september 1945”, verduidelijkt de schepen. “Het vormt een uniek geheel, want er is niet alleen een grote affiche, maar onder andere ook het programmaboekje, enkele uitnodigingen en ook de lijkrede die uitgesproken werd door Jos Strobbe die toen voorzitter was van de NSB.”

“Het Izegemse stadsarchief beschikt over heel wat stukken die handelen over de periode van de Eerste Wereldoorlog, maar over de Tweede Wereldoorlog hebben we minder archiefmateriaal ter beschikking. Deze schenking is alvast een mooie aanvulling”, aldus coördinator Leen Breyne van de Intergemeentelijke Archiefdienst Midwest. “We ontvangen regelmatig schenkingen en daardoor krijgen we telkens een beter beeld over de rijke geschiedenis van de stad.”

“Zo ontvingen we onlangs ook een schenking van familie van Omer Baert, de voormalige burgemeester van Emelgem tijdens de periode 1959-1964. Die schenking omvatte een hele reeks foto’s”, besluit schepen Kurt Himpe.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.