Modderige Dranouter Zomersessies XL klokken af op 14.500 bezoekers in vier dagen

Het Zesde Metaal had Brihang en Flip Kowlier uitgenodigd als special guests. (Foto TOGH)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Dranoeter vzw blikt tevreden terug op de Dranouter Zomersessies XL. “We hebben een modderige editie achter de rug, maar wel eentje met enkel gelukkige festivalgangers”, klinkt het bij Bavo Vanden Broeck van Dranoeter vzw. “De mensen snakten duidelijk naar ontspannende festivalbeleving.” Over de vier Zomersessies XL passeerden 14.500 festivalgangers, met een uitverkochte zaterdag.

Tijdens de Dranouter Zomersessies XL van donderdag 5 tot en met zondag 8 augustus kon het publiek per festivaldag vijf artiesten aan het werk zien in de Kayam, de grote concerttent van Festival Dranouter. Daarin stonden 1.250 statafels waar je per bubbel van vier personen aan kon staan, goed voor maximaal 5.000 bezoekers per dag.

Eerste échte festivalmoment

Enkel op zaterdag werd de maximumcapaciteit gehaald. “Donderdag 5 augustus startte traditioneel erg gemoedelijk, met een thuismatch van Hooverphonics zangeres Geike en dromerige beats van de Nederlandse Eefje de Visser”, klinkt het bij de organisatie. “Vrijdag was er een pak meer volk, met een eerste échte festivalmoment dankzij de energetische broertjes Coorevits van Compact Disk Dummies. Er hing magie in de lucht van de Kayam-tent tijdens de show van 20 jaar Flip Kowlier, zeker tijdens Dranouter-lijflied ‘Min Moaten’.”

14.500 bezoekers

“De zaterdag van Festival Dranouter is traditioneel de grote publiekstrekker, en dat was ook dit jaar zo. Alle 5.000 tickets voor de zaterdag, onderverdeeld in bubbels, waren al lange tijd op voorhand uitverkocht”, zegt Bavo Vanden Broeck, directeur van de organiserende Dranoeter vzw. “Al vroeg in de namiddag zakte het publiek af naar Dranouter, onder andere voor het concert van Trio Dhoore, dat deel uitmaakt van hun afscheidstour. Publieksfavorieten De Dolfijntjes en zeker Bart Peeters vulden de hoge verwachtingen absoluut in. De ticketverkoop voor de zondag kende de voorbije dagen nog een stevige duw, zodat deze festivaldag net niet uitverkocht was. Uiteindelijk kijken we terug op een geslaagd festivalweekend, met in totaal 14.500 bezoekers, verspreid over 4 festivaldagen.”

Zondag mocht Het Zesde Metaal het festival afsluiten. Als speciale gasten vervoegden Brihang en Flip Kowlier Wannes Capelle op het podium, onder meer om samen een potige versie van ‘Domestik en Leverancier’ van ’t Hof van Commerce te brengen. De hele affiche van de Dranouter Zomersessies XL was trouwens redelijk West-Vlaams getint, met onder meer ook optredens van De Dolfijntjes, Mooneye en Compact Disk Dummies.

Lees verder onder de foto.

Tegen zondag was de hele festivalweide herschapen in een modderpoel. (Foto TOGH)
Tegen zondag was de hele festivalweide herschapen in een modderpoel. (Foto TOGH)

Op deze Dranouter Zomersessies XL was ook een hoofdrol weggelegd voor de modder. Terwijl het donderdag en vrijdag nog goed meeviel zorgden nieuwe buien en de duizenden voeten van de festivalbezoekers ervoor dat tegen zondag geen vierkante centimeter van de festivalweide nog goed begaanbaar was.

Tonnen schors en stro

“De festivalweide in Dranouter bleef tijdens het festivalweekend lange periodes gespaard van regen. Maar aangezien de bodem al nat was door de vele regen tijdens de opbouw, raakte het terrein in de loop van zaterdag verzadigd”, zegt Bavo Vanden Broeck. “Via onze sociale media informeerden we de festivalgangers op voorhand, zodat iedereen met aangepast schoeisel afzakte naar het festivalterrein. Voor de opening van het festivalterrein gingen onze medewerkers elke dag tot het uiterste om de concerttent Kayam zo goed mogelijk voor te bereiden, onder andere door het aanvoeren van tonnen schors en stro.”

Het weer zette geen domper op de festivalvreugde. “We merken dat het festivalpubliek supertevreden is dat ze deze vorm van Festival Dranouter konden meepikken. De terrassen van de themabars zaten vol, in de Palace-tent werd het programma van straattheaterproductie Feestcomiteit Dikkebusstraat ferm gesmaakt en in de Kayam-tent lokte het gevarieerde programma gelukkige festivalgangers”, aldus nog Vanden Broeck.

Rustig in het dorp

Het slechte weer zorgde er wel voor dat het veel rustiger was in het dorp Dranouter, waar normaal honderden mensen zonder tickets komen meegenieten van de festivalsfeer. “Normaal zien we ieder jaar een beetje dezelfde mensen terugkeren op ons terras, maar nu was het toch minder en dat zal vooral aan het weer gelegen hebben”, zegt Sally Meysman van café In De Zon. “Ook het feit dat er geen camping was, merkten we wel. De nog steeds gelden coronamaatregelen voor de horeca zorgden er ook voor dat we al om 1 uur moesten sluiten. Maar al bij al zijn we tevreden dat er weer iets te beleven, al hopen we natuurlijk dat er volgend jaar opnieuw een normale editie is.”

Lees verder onder de foto.

We zien centraal Sally Meysman van café In De Zon met enkele stamgasten. (Foto TOGH)
We zien centraal Sally Meysman van café In De Zon met enkele stamgasten. (Foto TOGH)

Ook de organisatoren kijken al uit naar 2022. “We snakken naar een normale editie van Festival Dranouter, zonder social distancing, zonder coronastewards, zonder gedoe. Een volwaardig Festival Dranouter, met 5 podia, 90 artiesten van over de hele wereld, campings en ruim 50.000 festivalgangers gezellig samen”, zegt Bavo Vanden Broeck. “Deze Dranouter Zomersessies XL waren een schot in de roos, maar geef ons toch maar Festival Dranouter zoals we dat gewoon zijn. En niet onbelangrijk… Na twee ongewone edities willen we onze vele vrijwilligers, partners, leveranciers en natuurlijk ons trouw festivalpubliek bedanken om deze Dranouter Zomersessies XL te realiseren. We hopen om iedereen volgend jaar terug te zien op Festival Dranouter 2022.” (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier