https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Maaike Cafmeyer opnieuw op de planken: “Spelen is echt voedsel voor mijn ziel”

Maaike Cafmeyer is momenteel ook te zien als Michelle in Mijn Slechtste Beste Vriendin (foto Streamz)
Maaike Cafmeyer is momenteel ook te zien als Michelle in Mijn Slechtste Beste Vriendin (foto Streamz)
Bert Vanden Berghe

Dit weekend wordt de aftrap gegeven voor de theatertournee ‘Hullep!’ met Maaike Cafmeyer en Peter De Graef. Het stuk wordt gelivestreamd vanuit De Grote Post in Oostende. Maaike, nu ook te zien in ‘De Beste Slechtste Vriendin’, verleent straks ook haar stem in de animatiereeks ‘Boerke’ én draait deze zomer ‘Chantal’, dat draait rond haar gelijknamig personage in ‘Eigen kweek’. “Chantal is weer die heerlijke combinatie tussen een non en een fan van The Cure.”

“Oorspronkelijk zouden we op 13 maart vorig jaar starten met Hullep! ”, aldus Maaike. “Dat waren eigenlijk try-outs om dan echt in première te kunnen gaan op Theater Aan Zee. Een domper, want we hebben daar maandenlang intens aan gewerkt. Alleen al de tekst instuderen, was een serieuze brok. We zijn blij dat we nu via De Grote Post de kans krijgen om het via een livestream te brengen. Geen ideale oplossing natuurlijk, maar je voelt dat mensen echt snakken naar een brok cultuur. Het is een uitdaging om het op die manier te brengen omdat zoiets echt gemaakt is om in een zaal te zien en te beleven. En gelukkig zitten er ook wat medewerkers in de zaal, want voor een lege zaal spelen, is echt sterven. Wijlen Bert André zei me ooit, toen ik voor het eerst mee op een podium stond en er slechts zeven man in de zaal zat: zolang er méér volk in het publiek zit dan op het podium, dan moet je spelen .”

Maaike Cafmeyer en Peter De Graeve zijn dit weekend te bewonderen in het theaterstuk ‘Hullep!’. (gf)
Maaike Cafmeyer en Peter De Graeve zijn dit weekend te bewonderen in het theaterstuk ‘Hullep!’. (gf)

Maaike deelt het podium met drie muzikanten: Tine Roelens, Sara De Smedt en Maaike’s man Frans Grapperhaus. “Peter De Graef heb ik eigenlijk voor het eerst ontmoet toen hij over de vloer kwam bij een bevriende regisseur bij wie ik toen ging babysitten. Peter heeft daarna nog eens samengewerkt met mijn man en een paar jaar geleden waren we samen te zien in een bekroonde kortfilm. Dat was een hele fijne samenwerking, ook al omdat Peter een kotsmisselijk goeie acteur is. (lacht) Ik heb hem gecontacteerd omdat ik aan het schrijven was en vastzat. De tekst van Hullep! heeft hij geschreven, laat daar geen vergissing over bestaan. Maar we doen het wel samen. Alles op het podium doen we vanuit een samenwerkende vennootschap, en dat is heel tof. Er is een goeie wisselwerking waar ik veel uit haal. Ik ben altijd bereid om bij te leren. En ik ben vooral blij dat ik weer op een podium sta. Zeker omdat het laatste jaar echt heftig was. Ik word echt ongelukkig als ik niet kan spelen. Spelen is echt voedsel voor mijn ziel.”

Geen nuance

“Het stuk Hullep! gaat over hoe je in de shit kan geraken, zonder dat door te hebben. Over grensoverschrijdend gedrag, machtsmisbruik en de structuren in de maatschappij die dat overeind houden. Kijk maar naar wat Trump deed, een prachtig voorbeeld. We begrijpen dat niet maar toch kon hij daar mee verder gaan. Peter en ik kwamen samen tot de vaststelling dat alles wordt onderverdeeld in twee werelden. Het is de basis voor veel verhalen, waar goed en kwaad tegen elkaar wordt uitgespeeld. Maar niet alles is zwart/wit. Er is vaak geen ruimte voor nuance of context, met heel wat polarisering als gevolg. Het is mij ook persoonlijk overkomen en ik vond dat dit verhaal verteld moest worden. Of dat ik daar op zijn minst de mensen op attent moest maken, of over doen nadenken. Het heeft geen zin om de wereld in twee te verdelen, we moeten bruggen slaan. Dat doet cultuur doorgaans, maar nu is dat moeilijk. Het klinkt misschien zwaar, ja. Het is ook geen billenkletser, al hebben veel mensen nood aan lachen in deze tijden. Maar het is minstens ook even belangrijk dat mensen zich herkennen in dit soort verhalen, van onmacht en verdriet.”

“Er is vaak geen ruimte voor nuance of context, met heel wat polarisering als gevolg.”

Het afgelopen jaar zat Maaike niet bepaald stil. Zo is ze momenteel ook te zien in Mijn Beste Slechtste Vriendin , vandaag op Streamz en later dit jaar op Vier. “Een monstertoer hebben ze daar uitgehaald. De opnames hebben drie keer stilgelegen door corona. Zelf ben ik ook ziek geworden. Ik had dezelfde symptomen, maar het was toch geen corona. Heel raar. Zot wat zo’n quarantaine met je doet, voor jezelf en je kinderen. Maar die reeks was heel leuk om te doen, het resultaat is een soort guilty pleasure geworden.” En vanaf 29 maart verleent ze ook haar stem aan de animatiereeks Boerke . “Ook zo fijn om te doen. Ik kon daarin improviseren in de studio. En het was ook nog eens met de muziek van Flip Kowlier. Ik kan niet genoeg benadrukken wat voor straffe muzikant hij is.”

Deze zomer staat Maaike op de set van ‘Chantal’, een spinoff rond haar personage uit ‘Eigen kweek’. (Foto VRT)
Deze zomer staat Maaike op de set van ‘Chantal’, een spinoff rond haar personage uit ‘Eigen kweek’. (Foto VRT)

Maaike kijkt overigens ook halsreikend uit naar de opnames van Chantal deze zomer. In deze fictiereeks staat haar personage uit Eigen kweek centraal. Veel kan ze nog niet kwijt over het verhaal, maar het speelt zich wel af na de Welvaert-saga én opnieuw in de Westhoek. “Het geeft opnieuw heel goed de spirit weer van onze provincie, die vaak vol tegenstrijdigheden zit en doorgaans, euh, vrij aannemelijk wordt voorgesteld. (lacht) Het zijn telkens afgesloten verhalen van misdrijven en onderzoeken, zoals te verwachten met een pijnlijk herkenbaar én surrealistisch randje. Ik heb er best wel lang over moeten nadenken, ja. Omdat ik wilde dat het echt goed zou zijn. En wat Mathias ( Sercu, red.) deed met het script was er echt boenk op. We kennen elkaar al van bij het NTGent en hij heeft er echt iets heel moois van gemaakt. Het is best vreemd, want voor het personage is het een soort afscheid en toch ook een nieuw begin. Het was toch weer nadenken hoe we Chantal 2.0 vorm konden geven. Maar als je weer dat kostuum aanhebt, en die afschuwelijk lelijke schoenen, dan is ze daar weer: die heerlijke combo tussen een non en een fan van The Cure. (lacht) Er wordt nog volop gecast, maar de regie ligt in handen van Jeroen Dumoulin, een heel toffe gast. Ik kan niet wachten om eraan te beginnen.”

Dat het weer wat drukker is, stemt Maaike duidelijk blij. “Al mag ik echt niet klagen. Ik ben altijd bezig geweest. Was het niet om te werken, dan wel om te verbouwen thuis. Als ik veel van mijn collega’s zie… dat zijn echte drama’s die zich afspelen achter de schermen. Ook voor de coronaperiode was het al moeilijk voor veel mensen uit de sector. Alles hangt ook zo aaneen, van acteurs tot technici, we zijn allemaal afhankelijk van elkaar. Ik denk dat de cultuursector dringend herdacht moet worden, of onder de loep moet worden genomen na deze crisis. Ik hoop in elk geval dat er snel verandering in komt, voor iedereen.”

‘Hullep!’ speelt op vrijdag 19 maart via livestream in Cultuurcentrum De Grote Post in Oostende (en is heel het weekend te bekijken). Tickets en info via www.degrotepost.be. ‘Boerke’ speelt vanaf maandag 29 maart omstreeks 23 uur op Canvas. ‘Mijn Beste Slechtste Vriendin’ is momenteel te zien op Streamz.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten