The Crystal Ship laat zich inspireren door James Ensor: streetartfestival start eind deze maand

Djellëza Morina (Toerisme Oostende), Bart Tommelein, schepen Bart Plasschaert en Suhaila Noori (Toerisme Oostende) flankeren curator Björn Van Poucke. © EFO
Edwin Fontaine
Edwin Fontaine Medewerker KW

Om het thema ‘Carnival of Life’ kracht bij te zetten, pakt The Crystal Ship uit met een Amerikaanse co-curator en internationale samenwerkingen. Er komen veertien kunstenaars, waaronder vaste waarde Jaune. “Hij zal Oostendenaars portretteren”, luidt het.

“The Crystal Ship is het belangrijkste moment van het voorjaar, want dat betekent de start van een hele reeks evenementen. We starten de week voor de paasvakantie en men kan artiesten aan het werk zien tot de opening op 6 april. Om alles te promoten, volgen plannetjes en een app”, zegt burgemeester Bart Tommelein, bevoegd voor Toerisme Oostende.

Ensor

“In het Ensorjaar is het thema ‘Carnival of Life’. Alle artiesten zijn door mij en de co-curator goedgekeurd”, zegt Björn Van Poucke, al sinds 2016 het gezicht van The Crystal Ship. Die co-curator is Carlo McCormick, een Amerikaan die kunstscène in de jaren ’70 en ’80 meemaakte en persoonlijk bevriend was met Keith Haring. “Carlo heeft een band met Oostende want hij is bewonderaar van Ensor en voor zijn 18e verjaardag maakte hij een trip naar ons land om Ensors te bekijken”, zegt van Poucke zelf, die uitkijkt naar het werk van Dulk. Dat is geen gevelkunst, maar een sculptuur van 3,5 meter hoog die een permanente plaats krijgt in het station. “We vragen al jaren om daar iets te mogen doen. Het is een ideale locatie want de treinreizigers die naar Oostende komen, krijgen zo meteen al iets mee van The Crystal Ship.”

Publiekslieveling Jaune

Brusselaar Jaune, bekend van de kleine vuilnismannetjes, is er al acht edities bij en zal dit jaar werken met gewone Oostendenaars. Hij fotografeerde er een dertigtal en maakt daarvan figuurtjes die hij zal verwerken in een impressie van ‘De baden van Oostende’. Ook Marina Capdevilla, die op het Prinses Stefanieplein oudere mensen zal portretteren, en Pixel Pancho, die aan de slag gaan in het Westerkwartier, keren terug. Verder krijgen het gebouw van De Lijn (Nieuwpoortsesteenweg) en het Ensorinstituut nieuwe kunstwerken. Er is verder ook een samenwerking waardoor een Argentijnse kunstenaar (uit zusterstad Ostende) en een Zuid-Afrikaanse kunstenaar naar Oostende komen. Op etalages in de stad gaat dan weer de Brusselse Ilke Cop aan de slag. Alle kunstenaars laten zich inspireren door Ensor.