Ensor inspireert zestien Oostendse kunstenaars in Anglicaanse kerk

In de Anglicaanse kerk loopt de kunstexpo Ensor Fans georganiseerd door de Vrienden van Mu.ZEE. © ML
Marc Loy
Marc Loy Medewerker KW

In de Anglicaanse kerk loopt de kunstexpo Ensor Fans georganiseerd door de Vrienden van Mu.ZEE met Willy Bosschem als curator. Zestien Oostendse kunstenaars brengen er, geïnspireerd door het Zelfportret met Bloemenhoed van de meester, een ode aan hun jubilerende stadsgenoot.

Dat ook de nog immer bezige 94-jarige kunstschilder, huiscartoonist (en zoveel meer) Willy Bosschem het lopende Ensorjaar zou claimen voor één of ander artistiek project was voorspelbaar. Daarbij wist hij als medestichter en erelid de voorzitter van de Vrienden van Mu.ZEE, Martine Meire, te begeesteren met zijn creatief initiatief. “Ik wou zestien Oostendse kunstenaars samenbrengen rond Ensor’s Zelfportret met Bloemenhoed. Met de bedoeling dat ze er elk hun persoonlijke interpretatie aan zouden geven in hun eigen stijl, techniek en visie.”

Montage als kunstwerk

Al na één telefoontje zegden zestien participanten meteen en enthousiast toe: Yves Beaumont, Danny Bloes, Carine Booghs, Willy Bosschem, Jacky De Maeyer, Rik Delrue, Roland Devolder, Mieke Drossaert, Don Ken, Fred Maës, Hubert Minnebo, Mia Moreaux, Jef Seynaeve, Herr Seele, Kathleen Van Houtte en Yves Velter.

“Dankzij het bedrijf Mutoh werd een afdruk van 2 op 2 meter gerealiseerd van het Zelfportret met in het frame telkens één kunstwerk van elk van de deelnemende artiesten. Meteen vormt die montage zelf een origineel kunstwerk als kern van de tentoonstelling. Een afdruk zal ook te zien zijn van 3 tot 19 mei in het Ensorbezoekerscentrum. Land Van Wynsberge maakte een film over het creatieproces van die montage die ook te bekijken is op www.vriendenmuzee.be. De expo wordt verder ingevuld met ander werk van de exposanten”, zegt een tevreden curator.

De tentoonstelling Ensor Fans georganiseerd door Vrienden Mu.ZEE Oostende met steun van Mutoh, Kader en Kwast, NV Delanghe en Drukkerij Lowyck, is te genieten in de Anglicaanse kerk Langestraat 101 en is gratis toegankelijk op 4, 5, 9, 10, 11, 12, 18 en 19 mei telkens van 14 tot 19 uur.

Lees meer over: