Gilbert ‘beritos’ Vangampelaere schildert en schrijft: “Ik volgde nooit kunstacademie, maar ik ging zelf aan de slag”

Gilbert Vangampelaere.© (foto Nele)
Gilbert Vangampelaere.© (foto Nele)
Redactie KW

Gilbert Vangampelaere is een hedendaagse kunstenaar en schrijver. Hij toont veel liefde voor de kunst, het schrijven en een stukje humor. In het werk van Gilbert kan je puurheid vinden. “Ik ben een kunstzinnig mens die zijn talent zinvol benut.”

Gilbert Vangampelaere (66) geniet van zijn harmonieus leven. Zijn medemensen helpen waar nodig doet hij vol plezier. Zijn meest geliefde hobby is het schilderen en schrijven. “Ik ben een kunstzinnig mens en vind mijn verademing in de kunst. Mijn pseudoniem is Beritos en het ontstaan ervan is een leuk verhaal. Toen ik kind was, speelde ik graag indiaantje.”

“Daarnaast las ik graag strips van Jommeke. Ik koos vaak voor het indianenverhaal en daar kwam een Gilbertos in voor. Dat is mij altijd bijgebleven. Toen ik op zoek ging naar een geschikte naam kwam Gilbertos in mij op en tenslotte werd het Beritos. Ik heb een eigen website ontwikkeld en daar kan je tal van leuks vinden over mezelf en Beritos.”

Rebels

“Het proeven van kunst, deed ik op mijn eigen. Ik volgde geen kunstacademie, maar ik ging zelf aan de slag. In mijn atelier kom ik tot rust en creëer ik unieke kunstwerken. Lukraak begin ik aan een werk en kom ik tot een mooi resultaat. Mijn werk maak ik herkenbaar met veel kleur en abstracte vormen die hun oorsprong vinden in gevoelens en dagelijkse ervaringen.”

Het is een ongeremde blik op zowel het zichtbare als het onzichtbare van het leven. “Mijn werk is vaak vergezeld van een gedicht of tekst. Ik schrijf graag gedichten en enkele ervan kan je terugvinden in Dentergem bij het kerkhof en bij het domein Baliekouter. Ik werkte graag mee aan de Week van de Poëzie en schrijf af en toe een gedicht of tekst voor de gemeentelijke infokrant.”

“Ik zeg vrij op mijn manier hoe het werkelijk is. Ik ben wat rebels, maar heb een goed hart. Wanneer ik na maanden of jaren één van mijn gedichten opnieuw lees, kan het ook voor mij een andere betekenis krijgen dan wat ik er oorspronkelijk mee bedoelde. Ik schreef ook al enkele boeken. Mijn eerste boek was de jeugdroman ‘De Jagers’. Momenteel ben ik bezig met een thriller ‘Spook’, die deze zomer klaar zal zijn. Mijn grote voorbeeld is Hugo Claus.”

Koester kunst

Gilbert is naast dit alles ook bezig met tentoonstellingen. Hij organiseerde zelf de tentoonstelling Koester Kunst, waarvan de opbrengst naar het kinderkankerfonds gaat. “Een echte kunstliefhebber is verzot op tentoonstellingen. Indertijd leerde ik Bernard Devos kennen en van die man heb ik veel geleerd. Door die man legde ik ook de nodige contacten. Contacten die nodig zijn om zelf tentoonstellingen te organiseren.”

“Het exposeren en je werken tonen aan het grote publiek is altijd leuk. Koester Kunst vond al eens plaats in het Koetshuis in Waregem en in Vichte, telkens met kunstenaars uit Dentergem. Voor de komende editie van Kunstzomer, die plaatsvindt in juni in Kuurne, ben ik geselecteerd om deel te nemen.”

“In september is er de tentoonstelling in Sint-Baafs-Vijve waar ik aan deelneem met nog twee kunstenaars uit de gemeente. Ik hoop dat alles kan doorgaan, want met de coronapandemie heb je geen zekerheid.”

(NS)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.