Dorine de KoffieQueen is ook een Kunstkoningin

Dorine Clement brengt de expo ‘Fantoom’ in de LOF-kapel. © KVDM
Kurt Vandemaele
Kurt Vandemaele Reporter

Kortrijkzanen en andere liefhebbers van lekkers dat uit een koffieboon voortkomt, hebben geen moeite om in één adem Dorine met KoffieQueen te laten rijmen. Maar dat haar familienaam Clement is en dat ze zonder haar kunst misschien geen koffie had geserveerd, is minder geweten. De expo ‘Fantoom’ in de LOF-kapel moet daar verandering in brengen.

“Zolang ik me kan herinneren ben ik al bezig met potlood of verf”, zegt Dorine Clement. “Dat doe ik vaak samen met mijn zus, die al lang illustrator is.” Sabien Clement geniet al langer faam voor hoe ze kinder- en poëzieboeken illustreert en affiches en dergelijke ontwerpt. “Zij wou ook altijd iets met tekenen doen, dat was haar manier zich uit te drukken. Eigenlijk is dat bij mij niet anders. Ik ga al van jongs af aan naar de kunstacademie. Eerst in Marke, dan jarenlang in Kortrijk en tussendoor ook even in Antwerpen. Ik heb echt de meest uiteenlopende disciplines gevolgd. Ik ben altijd bezig geweest met creëren, daar is het creëren van mijn zaak natuurlijk het grootste voorbeeld van”, vertelt ze.

‘Fantoom’, de solotentoonstelling waar ze in de weekends van 19 en 20 en van 26 en 27 november schilderijen en grafisch werk toont in de Loofkapel, kwam er niet op eigen initiatief. “Het was Lien Vanden Broecke van Happy Design die met het voorstel kwam om mijn werk aan het publiek te tonen. Ik weet niet of ik haar curator of galerijhouder moet noemen, maar zij zorgt dat er in de kapel tijdens de tijdelijke invulling van de site iets te beleven valt. Die kapel is eigenlijk een van de verborgen pareltjes in de stad. Het is wat zoeken, maar eenmaal je ze gevonden hebt, ga je er gegarandeerd terug, want er valt altijd wel iets te ontdekken. Om de twee weekends loopt er een andere expo. Een plekje waar je altijd inspiratie en nieuwe ideeën opdoet.”

Tijdelijke invulling

De LOF-kapel is een tijdelijke invulling in afwachting van het woningbouwproject dat de plaats zal invullen waar het voormalige ziekenhuis in de Loofstraat stond. Te voet kan je langs die Loofstraat naar de kapel toe, maar nog gemakkelijker geraak je er via de vroegere ingang van de spoeddienst aan de Doorniksewijk. Als je daar de poort binnenstapt, ga je iets verder tussen de tot steengruis vermalen brokstukken van de vroegere kliniek naar links en je ziet de kapel verrijzen.

“Toen Lien me vroeg, dacht ik dat ze me wou koppelen aan een mede-exposant achter wie ik me wat kon verschuilen”, lacht Dorine. “Het was even schrikken toen ze zei dat ik de ruimte helemaal alleen moest vullen. Maar toen ik al mijn werk naast elkaar zag, bleek dat ik een selectie zou moeten maken. Ik ben in ieder geval blij met deze kans. Lien hoopt me ook aan te moedigen om me nog meer aan het werk te zetten. Dat duwtje in de rug was eigenlijk wat ik nodig had. Het is niet evident als zelfstandige om tijd te maken voor zulke dingen. Daarnet was ik met een marktkramer aan het praten die geregeld gaat lopen. Ik zei: ‘Ik heb daar geen tijd voor.’ Hij zei: ‘Als je iets graag doet, maak je tijd.’ En hij heeft gelijk. Deze expo zal me een schop onder mijn kont geven om het creatieve luikje een nog prominentere rol te geven in mijn agenda.”

Koffiemachine

Op de expo in LOF toont Dorine zowel grafisch- als schilderwerk. “Je krijgt vooral schilderijen te zien met een print erop, een lino of houtsnede, soms op heel groot formaat. Ik druk die lino’s of houtsnedes tegen doeken waar ik verschillende lagen kleuren op leg, maar ook soms tegen mooi geweven textiel die ik in zijn volle waarde laat uitkomen.” Diezelfde techniek paste ze ook al toe bij het grote werk waarmee ze in 2008 Stimulans won, de biënnale die jong artistiek talent in Kortrijk in de kijker zet. “Het museum van de stad heeft toen mijn werk aangekocht en met de opbrengst daarvan heb ik de koffiemachine kunnen kopen waarmee ik de KoffieQueen begonnen ben. De Stad Kortrijk kocht de originele houtsnede aan. Die wordt bewaard in het erfgoeddepot Trezoor. Als het nieuwe museum klaar is, zal ik deze misschien nog eens terugzien. Maar het doek waarop de houtsnede is afgedrukt, is tijdens de expo te bewonderen.” Het is zoals alle werken van ‘Fantoom’ ook te koop.

Werken die allemaal vertellen over hoe een mens sterker wordt door pijn te overwinnen. “‘Fantoom’ is ook een echt mooi woord”, zegt Dorine. “Ik had ook een Franse titel in gedachten, ‘Cicatrice’, Frans voor litteken, en dat was even passend geweest. Dat is wat er overblijft als je pijn hebt gehad. Daarover gaat het een beetje, over iets dat genezen is, maar toch sporen heeft nagelaten.”

Meer info op www.lofooo.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier