Kunst in open lucht in Menen

© CL
Redactie KW

Kunst moet worden gedeeld, kunst moet worden geleefd en over kunst moet worden gedebatteerd. Met de coronamaatregelen van kracht wordt dit alles een uitdaging van formaat. Het organiseren van een expo of tentoonstelling is uit den boze en kunstwerken raken in de vergetelheid. “Dan organiseer ik dat toch gewoon in open lucht, in mijn straat”, dacht Menenaar Krist Hooghe (41) en hij voegde de daad bij het woord.

Krist is niet meteen een onbekende in de wereld van kunstzinnige uitspattingen. De man, die doorheen de dag aan de slag is op de ICT dienst van het stadhuis, is een meer dan verdienstelijke fotograaf. “Jaarlijks breng ik een kalender op de markt, met een collectie van mijn beste kiekjes.” Afgelopen jaren schonk hij de opbrengst van de verkoop aan het goede doel en was hij ook een graag geziene gast op fototentoonstellingen. “Vanzelfsprekend is dat nu allemaal niet meer mogelijk. We moeten met z’n allen het hoofd bieden aan de virusdreiging, dus zijn tentoonstellingen of expo’s absoluut uit den boze. Jammer natuurlijk want als fotograaf is de feedback van mensen uiterst belangrijk. Zijn we goed bezig of niet? Bevalt mijn stijl of niet? Het zijn vragen waar we toch mee bezig zijn.”

Kunst in open lucht in Menen
© CL

Onmogelijk is natuurlijk niet West-Vlaams en dokterde de Menenaar een eigenzinnig systeem uit om toch maar zijn werk tentoon te kunnen stellen. “Ik zag bij collega’s, doorheen het land, dat ze naar buiten trokken om hun werk tentoon te stellen. Toen ik, als kers op de taart, kon bemerken dat heel wat mensen dagelijks wat uitwaaien door te wandelen, voegde ik beide elementen samen. Ik liet een paar van mijn mooiste werken drukken op weerbestendig materiaal en bevestigde deze aan de voorkant van mijn woning. Menenaars die op die manier wat lucht scheppen of kinderen die deelnemen aan de beren zoektocht, kunnen op die manier toch enigszins van een soort van mini-tentoonstelling genieten. Ik hield het aanbod bewust laag om te vermijden dat mensen te lang zouden blijven staan. Het kan niet de bedoeling zijn dat we de maatregelen niet respecteren natuurlijk.”

Wie langsheen de expo in de Herman Roelstraetelaan passeert, zal meteen een rode draad in het werk van Krist herkennen. “Ik ben en blijf een Menenaar en vooral in deze tijden probeer ik dan ook mijn thuisstad zo mooi mogelijk in beeld te brengen“, sluit hij af. “Mensen kunnen zelfs in eigen stad nog steeds leuke ontdekkingen doen en ik kan alleen maar hopen dat ik ze, via mijn foto’s, kan stimuleren om binnen hun eigen gemeente te blijven.”

(CL)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.