Indrukwekkend drijvend kunstwerk in opbouw aan oude sluizen in Menen

Leden van het stadsbestuur, het cultureel centrum en Leiedal samen met kunstenaar Jan Detavernier. © CLL
Christophe Lefebvre

Het broeit van de activiteit aan de oude sluizen in Menen. Kunstenaar Jan Detavernier bouwt er zijn Entr?phi, een gigantisch drijvend kunstwerk. Het kunstwerk maakt deel uit van Contrei Live, een kunstproject waar water centraal staat.

“Het is groot, erg groot zelfs!” Jeroen Vanthournout, die namens de intercommunale Leiedal de opbouw van de kunstwerken in goede banen leidt, toont aan de hand van de plannen hoe het enorme bouwwerk er uiteindelijk zal uitzien. “In breedte spreken we al snel van 6 meter en ook qua hoogte zal het indrukwekkend worden. Het wordt een soort drijvende pyramide, waar een unieke mix van planten de lucht zal zuiveren en fonteinen het water van verse zuurstof zullen voorzien. Het complete kunstwerk is zelfvoorzienend en wordt uitgerust met zonnepanelen. Jan Detavernier probeert op die manier de koppeling tussen mens en natuur, via kunst, in beeld te brengen.”

Kunstparcours

Contrei Live wil, door middel van een heus kunstparcours, de mensen opnieuw laten kennismaken met alle gemeenten uit de intercommunale. “Op 13 plaatsen worden kunstwerken gebouwd en telkens is water de leidraad doorheen alles“, gaat Jeroen verder. “Soms is er een ecologische insteek, soms is het dan weer puur visueel geweld, maar steevast wordt gebruik gemaakt van onze waterwegen. In Menen kan het project ook rekenen op stevige steun van zowel het stadsbestuur, het cultureel centrum als zelfs de buurtbewoners. Wie het parcours volgt, als wandeling of fietstocht, leert op die manier opnieuw zijn of haar eigen streek kennen.”

Contrei Live loopt van 9 juli tot 26 oktober en in Menen zal de kunstenaar nog enkele dagen aan de slag zijn met de opbouw van zijn structuur.

Meer info op www.contreilive.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.