Ieperse draak, torenspits en lantaarn in december van de Belforttoren

Twee fotografen maken kans om een fotoreportage te maken vanuit de personenmand aan de torenkraan tijdens het afhalen van de toren op 8 december. Daarvoor schrijft Ieper de wedstrijd 'Beeldig Belfort!' uit. (Foto TOGH)
Tom Gheeraert

Het Belfort en de Lakenhallen in Ieper staan nu al enkele weken letterlijk en figuurlijk in de steigers voor de geplande restauratie. In de eerste week van december start de volgende fase. Op 1 december wordt de draak voor een grondige opknapbeurt naar beneden gehaald. Op 8 december volgen de torenspits en de lantaarn.

Margriet de draak waakt al sinds de 14de eeuw over Ieper. Nadat de hoogste bewoner van de stad volgende week van haar staak wordt gehaald, krijgt ze onderdak in het Yper Museum. Het Yper Museum plant allerlei activiteiten met Margriet. Naast een gratis expositie over ‘De draak van Ieper’ is er ook een prachtig geïllustreerd kinderboek over haar gemaakt. ‘Draak komt van haar staak’ is een fictief kinderverhaal, doorspekt met historische feiten, dat door haar gelaagdheid ook volwassenen bekoort.

Drakenmarathon

Je kan een exemplaar kopen maar ook winnen. Daarvoor kunnen de Ieperlingen meedoen aan twee wedstrijden: de drakenmarathon en een tekenwedstrijd. Bij de drakenmarathon hangen in de etalages van 45 Ieperse handelaars stickers met een spoor van Margriet. Wie ze allemaal verzamelt, maakt kans op het kinderboek. Maar ook tien winnaars van de tekenwedstrijd krijgen een exemplaar. Nu de Belforttoren tijdelijk haar spits en draak mist, lanceert Ieper een oproep om er een te tekenen. De tekeningen zullen in de bibliotheek te bewonderen zijn.

Lees verder onder de foto.

Margriet de draak. (GF)
Margriet de draak. (GF)

“Dit grote restauratiedossier is niet louter een zaak van herstel en behoud. Het is ook een beetje de verbeelding aan de macht”, zegt schepen van Patrimonium Philip Bolle (SP.A). “Wat doet die draak daar op die torenspits? Hoe rijm je dat met die statige Lakenhallen? Een boeiend verhaal van opkomende burgerij die zich resoluut onttrekt aan de duistere middeleeuwen, maar haar mystiek en mythisch verleden met zich meedraagt. Margriet slaat trouwens ook haar vleugels uit buiten de stadsgrenzen. Dat ze zal uitvliegen naar haar Gentse drakenvriend is alvast zeker. Beide steden, en ook de draken, hebben een bijzondere band opgebouwd doorheen de tijd.”

Op 8 december worden ook de torenspits en de lantaarn naar beneden gehaald met een telescoopkraan. Twee BeeldigIeper-fotografen maken kans om hierover een unieke fotoreportage te maken vanuit de personenmand aan de torenkraan. Daarvoor schrijft Ieper de wedstrijd ‘Beeldig Belfort!’ uit. De winnaars kunnen op 8 december mee. Voor meer info surf naar ieper.be/wedstrijd-beeldigbelfort

Volgende fases

Begin volgend jaar gaan de vier arkeltorens en de houten structuur van de torenspits eraf. Vanaf zomer 2021 wordt de toren opnieuw opgebouwd, met een grondige aanpak van zowel binnen-als buitenkant. Het einde van de werken is voorzien begin 2022. (TOGH)

Meer info vind je op ieper.be/restauratie-lakenhallen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier