Het Bevers Harmonieorkest en Con Cuore bundelen de krachten: “Een mis voor de vrede”

Het Bevers Harmonieorkest. © GF
Philippe Peers

De Cultuurambassadeurs van de stad herdenken op vrijdag 3 mei om 20 uur de bevrijding van de Tweede Wereldoorlog met een uniek programma. Het Bevers Harmonieorkest en Con Cuore brengen samen de indrukwekkende uitvoering van The Armed Man. Het belooft een uniek muzikaal programma te worden. Kaarten kosten 16 euro en kunnen online worden gereserveerd.

“Voor deze ‘Mass for Peace’ bundelen we met ons Bevers Harmonieorkest inderdaad de krachten met het koor Con Cuore”, verduidelijkt persverantwoordelijke Griet De Smet. “Het indrukwekkende ‘The Armed Man’ werd gecomponeerd door de Welsche componist Kart Jenkins. De Engelsman Martin Ellerby arrangeerde dit werk voor harmonieorkest en koor, een mis voor de vrede.”

‘The Armed Man’ ging op 25 april 2000 in première in de Londense Royal Albert Hall. Het is een compositie voor solisten, koor en orkest. Karl Jenkins schreef dit stuk voor het Royal Armouries Museum naar aanleiding van het nieuwe millennium. Het werk wordt opgedragen aan de slachtoffers van de Kosovocrisis. Naast fragmenten uit de katholieke mis, bevat de tekst woorden uit andere religieuze en historische bronnen, waaronder de islamitische oproep tot gebed, de Bijbel en de Mahabharata. ‘The Armed Man’ brengt de groeiende dreiging van een afdaling in oorlog in kaart, afgewisseld met momenten van reflectie en toont de verschrikkingen die oorlogen met zich meebrengen. De mis eindigt met de hoop op vrede in een nieuw millennium, waarin verdriet, pijn en dood kunnen worden overwonnen. Vooral het twaalfde deel ‘Benedictus’ zal velen bekend in de oren klinken. Het haalde al verschillende keren de Klara’s Top 100. In november 2023 stemden de Klara-luisteraars opnieuw massaal op dit werk.

Het avondvullend programma is een initiatief van Het Bevers Harmonieorkest met de steun van stad Waregem en kadert in de herdenkingsmomenten van bevrijdingsdag op 8 mei. Met het concert willen de Cultuurambassadeurs een gepaste eer bewijzen aan de oorlogsslachtoffers en stilstaan bij de waarde van vrede.

Info en reservaties: www.beversharmonieorkest.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier