Speelfilmdebuut ‘Zeevonk’ van Domien Huyghe naar Berlinale

Een still uit Zeevonk. © VAF

De film ‘Zeevonk’, het speelfilmdebuut van Domien Huyghe, die zich grotendeels afspeelt in Oostende en waarin een aantal West-Vlaamse acteurs spelen, is geselecteerd voor de Berlinale, het internationaal filmfestival van Berlijn. Dat meldt het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) donderdag. De film zal te zien zijn in het Generation-programma, voor films die eerder op een jonger publiek mikken.

Zeevonk gaat over de 12-jarige Lena, wier leven op zijn kop wordt gezet wanneer haar vader, een visser, in mysterieuze omstandigheden sterft op zee. Het meisje is vastberaden om te bewijzen dat het geen ongeluk was, maar wel het werk van een zeemonster.

Persoonlijk verhaal

Voor zijn eerste speelfilm werkte Domien Huyghe samen met zijn zus en scenarist Wendy Huyghe. Het verhaal is gebaseerd op het overlijden van hun eigen vader twintig jaar geleden.

Zeevonk is een erg persoonlijk verhaal voor mij en Wendy en we zijn dan ook erg opgetogen dat we dit met een wereldpremière in Berlijn kunnen bekronen”, reageert Domien in een persbericht van het VAF. “Verhalen over verdriet en afscheid zijn nodig, hoe jong je ook bent.”

Sebastien Dewaele en Zouzou Ben Chikha

Zeevonk is een Belgisch-Nederlandse coproductie (met als Belgische productiehuis A Private View). Jean-Claude Van Rijckeghem schreef ook mee aan het scenario. De hoofdrollen worden vertolkt door Valentijn Dhaenens en Hilde De Baerdemaeker, naast nieuwkomer Saar Rogiers uit Brugge. Ook Oostendenaar Sebastien Dewaele en Zouzou Ben Chikha uit Blankenberge vertolken een rol. De film werd in de zomer van 2022 gedraaid in Oostende, en komt eind maart in de bioscopen.

De Berlinale vindt plaats van 16 tot en met 26 februari 2023.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.