Basketster Ann Wauters leent haar stem aan iconische animatiefilm Space Jam: “Een heel mooi compliment”

Ann Wauters spreekt met ‘Space Jam: A New Legacy’ voor het eerst een stemmetje in: “De eerste Space Jam-film is ook zo iconisch, tot zelfs de soundtrack toe.” © gf
Bert Vanden Berghe

Vanaf woensdag 14 juli kan je in de bioscoop kijken naar ‘Space Jam: A New Legacy’. In de Vlaamse versie van deze sequel mag Ann Wauters, kapitein van de Belgian Cats, in de huid kruipen van ‘White Mamba’. “Dat wordt heel fijn om straks met de kindjes naar de bioscoop te trekken”, glimlacht ze. Al hebben de Spelen logischerwijze even voorrang…

Zo’n 25 jaar geleden kon je niet rond de film Space Jam, waarbij de Looney Tunes de hulp inschakelden van basketbalster Michael Jordan om het op te nemen tegen een troep slechteriken. Vanaf woensdag 14 juli kan je in de bioscoop gaan kijken naar het vervolg, waar deze keer LeBron James een knotsgek avontuur beleeft met Bugs Bunny en co. Samen gaan ze de strijd aan tegen de Goons, een team van ongekend sterke profspelers. Eén van hen is White Mamba. De stem in de Amerikaanse versie wordt daarbij ingesproken door Diana Taurasi. Ze kreeg de bijnaam White Mamba van de betreurde Kobe Bryant met wie ze goed bevriend was. Diana wordt beschouwd als een van de grootste basketbalsterren in de WNBA.

Bij ons wordt de stem dus ingesproken door Ann Wauters, die in Bellegem woont. “Ik stuurde al een berichtje naar Diana”, lacht Ann. “In 2014 speelden we nog samen bij Ekatingburg en daarnaast heb ik er al ontelbaar keer tegenover gestaan. Ze behoort echt tot de absolute top. Dus ja, ik beschouw het best wel als een mooi compliment! Dat stemmetje inspreken was heel tof om te doen. Ik had dat nog nooit gedaan en het was best wat spannend, al heeft Sven (De Ridder, die de Vlaamse stemmencast regelde, red.) me goed begeleid. De eerste Space Jam-film is ook zo iconisch, tot zelfs de soundtrack toe. Het heeft de legacy van Michael Jordan toen nog wat groter gemaakt. Ik vond het zeker fantastisch om te zien, al had ik dan al even de basketbalmicrobe te pakken. Toen ik ontdekte dat er zoiets bestond als de WNBA, wist ik dat ik mijn droom had gevonden.”

Mensen helpen en inspireren tegelijk: dat vind ik heel tof om te doen

Opvallend: een ander Goons-personage wordt ingesproken door de Amerikaanse Nneka Ogwumike, die Ann ook goed kent. “Dat klopt! We hebben samen voor de Sparks gespeeld. Zo zie je maar wat voor kleine wereld het soms is.” Ook Nneka is allerminst een kleine naam, want ze is zelfs de voorzitter van de WNBA Players Association. “Het was wel grappig om haar stem te horen, al heb ik niet de hele film gezien, maar enkel de fragmentjes die ik moest inlezen. Ik kan niet wachten om het te zien in de bioscoop straks, met de kinderen. Ze hebben er ook de perfecte leeftijd voor. Ik hoop dat ze er even leuke herinneringen aan hebben als ik in de jaren 90.”

Alleen zullen die nog even moeten wachten, want sinds 7 juli vertoeft Wauters in Japan, waar ze zich voorbereidt op de Olympische Spelen. “De vorm is goed, ja. Ook mentaal. Ik heb de afgelopen weken mij individueel goed kunnen voorbereiden. We vertrekken vrij vroeg naar de Spelen, zodat we ook daar nog drie weken samen kunnen trainen.”

Dat Wauters niet mee kon naar het EK, is intussen al verteerd. “Dat is topsport, hé. Dat is eventjes moeilijk, maar je leert die knop snel omdraaien. Ik heb meteen mijn volledige focus op de Spelen gelegd, tussen het vele supporteren door natuurlijk. Het voordeel is dat ik in elk geval wat frisser zal zijn.” (lacht)

Australië favoriet

Ann gaf eerder al aan dat ze afscheid neemt na de Spelen. “Natuurlijk is dat met spijt in het hart, maar ik heb mezelf niks te verwijten als ik straks stop. Ik heb er echt alles uitgehaald. Bovendien was het afgelopen jaar ook een soort overgangsjaar. Ik wil naast presteren ook zoveel mogelijk genieten straks. Want natuurlijk zal ik het team en vooral heel dat ploeggebeuren missen. Het is wel wat jammer dat er weinig of geen supporters aanwezig zullen zijn. Ik had mijn vrienden of familie er wel graag bijgehad, maar ik weet dat ze aan het thuisfront ook heel hard meeleven.”

Ann Wauters spreekt de Vlaamse stem in van ‘White Mamba’.
Ann Wauters spreekt de Vlaamse stem in van ‘White Mamba’.

In Japan wacht niet alleen een stevige affiche, maar ook andere temperaturen. “Het is dan wel binnensport, maar in Straatsburg was er geen airco waardoor het naar verluidt bloedheet was. Ik hoop dat het anders is in Japan, want anders wordt het afzien. Het doel is echt uit die poule geraken, en het liefst bij de eerste twee. We hebben een realistische kans, alleen is Australië torenhoge favoriet en ook China niet te onderschatten. Sowieso moeten we alles op alles zetten, maar aan ambitie ontbreekt het ons totaal niet. Integendeel, zelfs!”

Veel stilstaan bij haar afscheid deed Ann nog niet. “Ik ben me er wel van bewust dat dan straks een nieuw hoofdstuk start, waar ik ook naar uitkijk. Het afgelopen jaar heb ik veel digitale keynotes gedaan, waarbij ik het heb over teamsport en veerkracht, maar ook hoe je moet omgaan met onverwachte zaken of verlies. Mensen helpen en inspireren eigenlijk. Dat vond ik heel tof om te doen. Maar eerst is het wat tijd voor vakantie, want de impact van zo’n sport en tornooi op ons gezin is uiteraard niet te onderschatten. Dus we gaan even rusten. En Space Jam: A New Legacy bekijken, natuurlijk!”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.