Feestcomité van de Pauwhoek wil van geen wijken weten: van 16 tot en met 23 juni wordt er gefeest in Oostrozebeke

© CLY
Julien Cluyse
Julien Cluyse Medewerker KW

Het zijn taaie rakkers, die mannen van het feestcomité van de Pauwhoek. Ofschoon nagenoeg alle wijkfeesten op de gemeente verdwenen zijn, willen de mannen van André Vanveerdeghem van geen wijken weten. Van zondag 16 tot en met zondag 23 juni wordt er gefeest op de wijk. Kloppend hart is het feestschuurtje in de Ingelmunstersteenweg.

We doken even in de archieven van de Pauwhoek en de eerste gegevens van de Pauwhoekfeesten gaan terug naar de jaren 1930, waarbij op zaterdagavond het Sint Pietersvuur werd aangestoken. Toen ging het om het in brand steken van verdroogd aardappelloof, waarin dan kleine jonge aardappeltjes werden gepoft en gegeten. Hierbij vloeide het bier rijkelijk. Op zondag was er een koers voor iedereen rond de tonne ter hoogte van café de Pauw tot aan de Molendam (de bascuul hoek Ingelmunstersteenweg-Nieuwstraat).

De inschrijvingen voor dit soort parochianenkoers gebeurden in café de Slachterie, die toen gerund werd door Modest Vandenbulcke. Toen de oorlog uitbrak in 1940 werden de feestelijkheden even opgeschort om na de oorlog opnieuw te starten met Jan Meirhaeghe als grote bezieler. Hij was het die voor de eerste keer uitpakte met een wielerwedstrijd voor melkventers. Sindsdien was koers op de Pauwhoek altijd een vast ingrediënt en dit tot op vandaag. In 1961 kreeg de Pauwhoek zelfs het provinciaal kampioenschap voor liefhebbers toegewezen. Later verhuisde het feestgebeuren naar de Leegstraat met wijlen Walter Derveaux en later onder huidig voorzitter André Vanveerdeghem.

Programma

Het feestprogramma van de 87ste editie van de Pauwhoekommegangfeesten start om zondag 16 juni met een ontbijt. Gezellig samen ontbijten in het feestschuurtje bij André kan van 8.30 u tot 10.30 u. Volwassenen betalen 10 euro en kinderen tot 12 jaar 3 euro. Er kan ingeschreven worden tot 9 juni. Na het ontbijt is het even stil op de Pauwhoek tot vrijdag 21 juni. In de namiddag wordt gestart met een koffietafel met pannenkoeken. Deelnemers betalen 4 euro per persoon en er kan hiervoor ingeschreven worden tot 14 juni.

Zaterdag 22 juni is de dag van het gezellige eetfestijn. Vanaf 19.30 uur is er voor iedereen een pittig aperitiefje voorzien. Daarop volgt het hoofdgerecht dat voorlopig een verrassing blijft, maar zeker in de smaak zal vallen van de deelnemers. Het eetfestijn wordt afgesloten met een lekker dessert. Deelnemen kost 20 euro en kinderen betalen slechts 8 euro.

Op zondag 23 juni is er de tweede editie van de fietssneukeltocht met start aan het feestschuurtje tussen 14 en 15 uur. Onderweg zijn er leuke sneukelstandjes voorzien.

Stratenloop voor kids

Ook de vele vinkeniers op de Pauwhoek worden in de watten gelegd. Zo is er een zetting op vrijdag 21 juni om 18 uur en een tweede op zaterdag om 9 uur. Deze laatste zetting geldt als kampioenschap van de Pauwhoek. Ook de kinderen kunnen prijzen behalen door deel te nemen aan de stratenloop voor kids op vrijdag om 18.30 uur op een parcours in de veilige Leegstraat. Voor meer info kan men terecht bij André Vanveerdeghem op 0492 42 96 01.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier