Zesde ‘Stoatsie Fjeste’ opnieuw paraat met topaffiche in Menen: “Mensen samenbrengen is ons doel”

Kasper Vandecasteele, Lorenzo Naert en Katrien Lescouhier. © Nicolas Verhaeghe
Redactie KW

Op dinsdag 30 april zal er ‘gerockt’ en ‘gerold’ kunnen worden bij café Cosmopolite, want cafébaas Lorenzo Naert en de progressieve vereniging ‘Curieus Menen’ slaan opnieuw de handen in elkaar voor een intussen zesde editie van ‘Stoatsie Fjeste’.

Bij en rondom het station Menen kon men een 100-tal jaren geleden genieten van een rasecht volksfeest genaamd Stoatsie Fjeste. De oorlog maakte daar op een dag een einde aan, maar in 2017 vond Lorenzo Naert van café Cosmopolite dat het tijd werd om dit volkse feest nieuw leven in te blazen. “De Stoatsie Fjeste opnieuw onder het volk brengen was een idee dat al jaren door mijn hoofd spookte. De vestiging naast het station van mijn café was dus ideaal om dit volksfeest uit zijn as te laten herrijzen”, zegt Lorenzo.

“Geniet van een streepje muziek, een healthy burger en af en toe een frisse pint”

Het doel om dit feestgebeuren van vroegere tijden te laten heropleven bij de mensen kreeg een goeddunkend knipoogje van Curieus Menen en de plannen werden snel uitgedokterd en gesmeed. “We zijn een maatschappelijk geëngageerde community die sterk gelooft in cultuur, in haar meest diverse en verrassende vorm, als vitaal bindmiddel. We willen mensen de ruimte geven om elkaar te ontmoeten en versterken initiatieven die dat al doen. De Stoatsie Fjeste was voor ons dus hét perfecte vehikel waar volk en feestvreugde voor ten minste één dag herenigd konden worden”, vertelt Kasper Vandecasteele van Curieus Menen.

“Menens meest epische punkcoverband zal na 15 jaar weer het stof van hun instrumenten blazen”

Voor deze editie halen de Stoatsie Fjeste-mannen weer enkele grote kleppers uit de kast. “We hebben een heus programma voor ieders smaak. We starten al vanaf 18.30 uur met maar liefst drie muziekbands met uiteenlopende stijlen. Als opener noemen we Springrok, een band die je gegarandeerd op de dansvloer krijgt met hun aanstekelijke covers. Om 20.30 uur brengt The Heartclub Band ons terug naar de 60’s met hun tophommage aan de The Fab Four. Met oog voor detail en heel veel liefde voor het origineel brengen zij een wervelende show met alle hits en parels van the Beatles”, aldus Lorenzo. Captain Spunk zal om 22.30 uur de Cosmo stroate onveilig maken met een éénmalige, exclusieve reünieshow. “Menens meest epische punkcoverband zal na 15 jaar weer het stof van hun instrumenten, en uit je oren, blazen voor een stomende set klassiekers overgoten met een punkrocksausje”, weet Kasper.

Iedereen welkom

Het feest wordt afgesloten met DJ H, aka Henne, een draaitafel-goochelaar met een indrukwekkend repertoire klassiekers in zijn bagage. Het hele gebeuren is gratis. “Dit vervlogen nostalgisch feest reanimeren en zo de mensen samenbrengen is ons hoofddoel. Allen dus meer dan welkom voor een streepje muziek, een lekkere healthy burger en uiteraard af en toe een frisse pint”, lacht Lorenzo.

Op dinsdag 30 april, Café Cosmopolite, Stationsstraat 94, Menen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier