Een van de vele activiteiten tijdens het driejaarlijks straatfestival De Groote Stooringe is een historische wandeling rond de figuur Albrecht Rodenbach. “Vertrekkend van de historische waarheid werd het een verhaal vol verzonnen waarheden en geloofwaardige leugens.”
Komend weekend wordt de Roeselaarse binnenstad ingenomen door tientallen straattheateracts. De Groote Stooringe is een driejaarlijks initiatief van cultuurcentrum De Spil dat in 2001 voor het eerst werd georganiseerd. Het was bedoeld als opvolger van de ter ziele gegane Rodenbachstoeten. De naam komt van de befaamde studentenopstand van 28 juli 1875 in het Klein Seminarie onder andere geleid door Albrecht Rodenbach. De studenten klaagden het gebruik van het Frans en het verdrukken van het Nederlands in het onderwijs aan.
Tot zover de geschiedenisles. Maar wat als Albrecht Rodenbach meer is dan een historische figuur of een tekstje op Wikipedia. In samenspraak met historicus Raoul Boucquey werd een vertelwandeling opgezet die de nazaten van Rodenbach belicht. Allemaal figuren die het leven van onze voorouders in Roeselare hebben getekend. De Spil nam De Kleine Expeditie onder de arm om het verhaal uit te werken. Het is een creatief projectbureau uit het Antwerpse dat graag voorstellingen maakt mét het publiek zelf. Voor deze vertelwandeling zocht de groep amateurtoneelspelers uit het Roeselaarse maar er nemen ook een aantal niet-West-Vlamingen deel.
Paard van Rodenbachs
“Het werd een verhaal vol verzonnen waarheden en geloofwaardige leugens”, vertelt regisseur Johan Buytaert. “De geschiedenis is onze inspiratiebron maar die staat wat in de schaduw. We dansen tijdens de voorstelling echt wel op het slappe koord tussen werkelijkheid en fictie. De luisteraar/wandelaar zal zich altijd moeten afvragen, wat is er verzonnen en wat is er waarheid.”
“Ik vertel bijvoorbeeld over het paard van de Rodenbachs”, legt acteur Hjordis Dely uit. “We raapten vreemde personages bij elkaar zoals ook de huisknecht of ook nog de kerkhofbediende die Albrecht Rodenbach heeft begraven. De wandeling zal ongeveer 90 minuten duren en gaat langs zeven locaties in de binnenstad.”
“Starten doen we op het De Coninckplein aan het standbeeld van Rodenbach. Dan gaat het onder andere naar ARhus, de Rodenbachstraat, het Sint-Sebastiaanspark, de parkbegraafplaats in de Blekerijstraat en het Klein Seminarie.”
Tickets bestellen
Tickets voor deze wandeling kosten drie euro en kunnen online worden besteld op de website van De Spil of op de dag zelf bij de infopunten in de centrumstraten. Er zijn voorstellingen op vrijdag 17 september vanaf 18 uur en op zaterdag 18 september vanaf 14.30 uur. Op zondag starten de vertelwandelingen om 10 uur. Deelnemers worden door stewards van de ene naar de andere vertellocatie begeleid. Om de drie kwartier start een nieuwe wandeling.
(BC)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier