Tiende editie Parsidance duurt voor het eerst twee dagen: “Al lang geen scoutsfuif meer”

De tickets voor zaterdag 13 april zijn uitverkocht. Voor vrijdag zijn er nog een handvol te koop. © Jerom Wallican
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Nog een week en dan barst het feestgewoel opnieuw los op de terreinen van Scouts Parsifal voor de tiende editie van Parsidance. Het evenement is uitgegroeid tot het grootste betalende evenement in de Rodenbachstad en wordt nog steeds gedragen voor vrijwilligers. Bezieler Tim De Bree neemt ons mee voor een blik achter de organisatie en legt uit hoe het komt dat Parsidance uitgegroeid is tot een absolute blijver.

Parsidance wordt georganiseerd door Scouts Parsifal Rumbeke op de eigen terreinen in de Koestraat. Initiatiefnemer en nog steeds bezieler is Tim De Bree. In de loop der jaren liet hij zich omringen door gemotiveerde vrijwilligers, zowel uit de huidige leiding als oud-leiders. De eerste editie in 2013 was uitgeregend, maar de toon was gezet. Sindsdien gaat het alleen maar harder voor het festival en de jeugdbeweging. “We zijn ondertussen veel meer dan een scoutsfuif”, begint Tim De Bree te vertellen. “We bekijken het als een volwaardig festival en willen de organisatie ook zo professioneel mogelijk aanpakken. Zelf ben ik actief in de evenementensector, daarnaast zijn er verschillende mensen die een onderdeel voor hun rekening nemen. Van de catering tot aankleding of animatie. Alles willen we tot in de puntjes afgewerkt hebben, wat niet wegneemt dat er hier en daar een typische scoutstoets aanwezig is.”

Onszelf bewezen

Een festival organiseren is niet vanzelfsprekend, zeker met de stijgende prijzen. “We kunnen schrappen in onze line-up of omkadering, maar dat strookt niet met de visie die we hebben over het festival. Met onder meer Amber Broos en Joyhauser hebben we topnamen kunnen strikken. Het zijn artiesten die niet zomaar ergens optreden. Ze komen naar Parsidance omdat we in het verleden bewezen hebben dat we een toporganisatie zijn met vooral een leuke vibe. Daarom dat de prijs in de loop der jaren gestegen is, maar we waken erover dat het betaalbaar blijft”, stelt Tim. “Ook in de toekomst willen we blijven investeren in een sterke line-up waar we trots op kunnen zijn. Iedere dj, hoe groot of klein, die op de affiche staat, wordt ook betaald. Daar houden we ons aan. Ons geluk is dat we quasi het eerste festival van het seizoen zijn, niet alleen in Roeselare. Daardoor is er minder concurrentie, al blijven er nog genoeg evenementen in grootsteden zoals Gent, Antwerpen en Brussel die het moeilijk maken om iemand te boeken. Zo hebben we dit jaar eindelijk Jeroen Delodder op de affiche staan. Hij is enthousiast over het festival, maar het wou maar niet lukken om te komen. Nu is hij dus eindelijk van de partij.”

Dat het festival het laatste weekend van de paasvakantie wordt georganiseerd is eerder toeval. “De grote vakantie was met de verschillende kampen geen optie. De eerste editie vond half mei plaats, tijdens het Hemelvaartweekend. Maar omdat die feestdag soms vroeg, soms laat valt, en dus soms erg dicht tegen de blok, hebben we voor een vaste afspraak in de paasvakantie gekozen.”

De tickets voor volgende week zaterdag gingen op 16 uur de deur uit. Voor vrijdag zijn er nog een handvol te koop. “We mogen op zaterdag zo’n 4.500 man ontvangen. Op zich kan het meer, maar ook hier hebben we de keuze gemaakt voor comfort en een optimale festivalervaring. De vrijdag hebben we in het leven geroepen zodat iedereen de kans krijgt om te komen dansen op Parsidance. Er is dan plaats voor 2.500 bezoekers, enkel de mainstage is nog niet open. Die avond tonen verschillende Roeselaarse dj’s hun kunnen.”

Band met buurt

Ook de buurt heeft zich verzoend met het festival. “Een klacht is altijd mogelijk, maar we staan erop om de contacten zo goed als mogelijk te houden. Op zaterdagvoormiddag houden we opnieuw een aperitief voor de buurt. We houden ook een bewonersvergadering. Het is het enige grote evenement dat we organiseren en dat dus voor overlast zorgt. We merken ook bij de stad een groot draagvlak. Het idee om voor twee dagen festival te gaan, steunen ze volop.”

Tim hoopt dat Parsidance nog vele jaren meegaat. “Intern is er soms wel eens twijfel, want het vraagt uiteraard veel werk, maar de return is op alle vlakken enorm voor de jeugdbeweging. Bovendien vullen we een leemte in Roeselare. De stad is te lang in slaap gewiegd, op vlak van nachtleven en evenementen is het aanbod te laag. Met Parsidance willen we daar verandering in brengen. In de hoop dat onze kinderen later van een bruisend uitgaansleven in de Rodenbachstad kunnen profiteren.”

Tijdens het festival is de Koestraat (deels) en de Pastoor Slossestraat verkeersvrij. Er is een fietsenparking aan Den Hazelt.

De laatste tickets voor Parsidance op vrijdag 12 april zijn te koop via www.parsidance.be. Zaterdag 13 april is hopeloos uitverkocht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier