Landelijk Gilde Kanegem viert eeuwfeest, KVLV-Ferm bestaat 90 jaar

Redactie KW

Met een jaartje uitstel vierden de Landelijke Gilde en KVLV-Ferm uit Kanegem hun jubileum. De twee verenigingen blikken terug op een rijke geschiedenis en hopelijk een mooie toekomst.

Vorig jaar al mocht de Landelijke Gilde van Kanegem haar honderdste verjaardag vieren, een jubileum dat een jaartje uitgesteld moest worden.

“We werden op 11 juli 1920 opgericht”, vertelt huidig secretaris André Calus. “Aan de wieg stonden deken Alfons Goethals en schrijver Oscar Leupe. De eerste voorzitter was Achiel Bovijn, hij bleef maar liefst 43 jaar aan het roer. Op die honderd jaar hebben we trouwens maar vijf voorzitters en vier secretarissen gekend, en ook maar 40 verschillende bestuursleden. Je kan dus gerust zeggen dat onze vereniging héél stabiel is gebleven.”

Waar vele Kanegemse mannen zich al 100 jaar bij de Landelijke Gilde voegen, doen de vrouwen al 90 jaar hetzelfde bij de KVLV, intussen Ferm geworden. “We komen uit de schoot van de boerinnenbond, en die vereniging werd eigenlijk opgericht uit noodzaak”, licht voorzitster Marie-Anne Vermeersch toe. “De bedoeling was om de vrouwen extra vorming te geven over gezonde voeding, hygiëne en de zorg voor kinderen. In 1930 kreeg Kanegem een eigen afdeling, meteen met 43 leden en Alice Bovijn als voorzitster. Ook bij ons zijn we pas aan de vijfde voorzitter van de vereniging toe.”

Niet enkel boeren

Zowel de Landelijke Gilde als Ferm tellen intussen niet enkel boeren onder hun leden. “Vroeger waren we wel echte ‘boerenverenigingen’”, aldus André. “Intussen is dat een beweging geworden voor het hele platteland. Je mag stellen dat ongeveer een kwart van ons ledenaantal nog uit echte boerengezinnen bestaat. Beide verenigingen tellen trouwens zo’n 90 leden.”

Allebei de verenigingen trakteren hun leden tijdens een ‘gewoon’ werkjaar op heel wat fijne activiteiten. “Bij ons gaat dat dan vooral om enkele sprekers, vergezeld van een hapje en een drankje, fietstochten, een kaarting, een feestbijeenkomst en een nieuwjaarsreceptie die we samen met de dames van Ferm organiseren”, geeft André mee.

“De vrouwen kunnen bij ons dan weer onder andere terecht voor kooklessen, bloemschikken, een fijn ontbijt, een verrassingsreis en straks hopelijk ook een mooi kerstfeest”, sluit Marie-Anne Vermeersch af.

(LDW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.