Astrid Stockman zingt in de kerk in Sint-Denijs

De Marnixring organiseert een concert met Astrid Stockman ten voordele van vzw Jongerenzorg in Sint-Denijs. (foto GJZ)
Gillian Lowyck

Volgende vrijdag, op 19 november, organiseert Marnixring ‘De Vlaschaard’ zijn jaarlijkse culturele activiteit. Dit keer wordt het een hoogstaand concert met sopraan Astrid Stockman.

Marnixring De Vlaschaard Avelgem-Zwevegem werd eind april 1984 opgericht en telt leden uit de ganse regio. Het is een Vlaamse servicering die mensen groepeert van verschillende filosofische en politieke overtuigingen. “De naam Marnixring verwijst naar de 16de-eeuwse figuur van ‘Philips van Marnix’, Heer van Sint-Aldegonde, die in zijn persoonlijkheid de doelstellingen van de vereniging heeft belichaamd. Die doelstellingen zijn ‘de Nederlandse taal- en cultuurgemeenschap te dienen’. Dat doen we in de eerste plaats door het verspreiden en behartigen van de Nederlandse taal en cultuur”, verduidelijkt Piet Sileghem van de Marnixring.

Marnixring De Vlaschaard werkt ook, samen met de gemeenten Avelgem en Zwevegem, aan een meerjarenproject ‘Het Poëziepad’ van Avelgem tot Zwevegem. “Door een jaarlijkse poëziewedstrijd wordt het bekroonde gedicht, en het gedicht geschreven door de jaarlijks aangestelde curator van de wedstrijd, gematerialiseerd en krijgen ze een plaatsje langs de oude spoorweg van Avelgem naar Zwevegem”, aldus Sileghem.

Oog voor armen

De Marnixring is een serviceclub, wat betekent dat ze ook oog hebben voor de minstbedeelden. Jaarlijks zorgen ze voor een culturele avond waarvan de opbrengst naar een goed doel gaat. “Voorbeelden van organisaties die al op de steun mochten rekenen zijn Huize Ten Dries in Sint-Denijs, vzw Aniké van Dr. Ann Vercoutere uit Avelgem, de vzw Jongerenzorg Zuid-West-Vlaanderen, Kunstwerkplaats De Zandberg uit Harelbeke en De Engelenhoeve.”

Volgende vrijdag staat er opnieuw een culturele activiteit op het programma waarvan de opbrengst naar een goed doel gaat. “Het wordt een unieke concertavond met sopraan en pianiste Astrid Stockman in de kerk van Sint-Denijs. Astrid werd in 2019 derde in De Slimste Mens ter Wereld en vorig jaar was ze te zien als vaste pianiste in praatprogramma’s Vive la vie en Vive le vélo op Eén.”

Voor goed doel

De opbrengst van de avond gaat naar integraal naar Huize ten Dries, vzw Jongerenzorg in Sint-Denijs. “Wij zijn bezig met een nieuwbouw ter vervanging van het huidige uit 1973. Het worden achteraan op het bestaande eigen terrein twee nieuwe woonclusters waarin telkens twee leefgroepen van acht bewoners onderdak zullen vinden, in totaal dus voor 32 jongeren. Na de verhuis slopen we het oude gebouw dan voor bijna driekwart en wordt het overblijvende deel totaal gerenoveerd. Hierin komen dan een onthaal, een polyvalente zaal, ateliers, administratieve ruimtes en twee volwaardige studio’s voor oudere mensen”, zegt directeur Luc Stock. De opbrengst zal specifiek gebruikt worden voor de inrichting van de verblijven.

Het muzikaal feest begint om 20 uur en kaarten voor het concert, met aansluitende receptie, kosten 25 euro. Je kan ze krijgen bij de leden van Marnixring De Vlaschaard.

(GV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.