De Republiek buigt zich met artistiek project SerVies in Brugge over fijnstof

Stefan Vankerkhoven

Elke dag ademen we fijnstof in, zonder te weten wat dit onzichtbare goedje is en wat het met onze gezondheid doet. Met het cultureel project SerVies wil De Republiek in Brugge fijnstof onder de aandacht brengen.

Fijnstof is een verzamelterm voor alle kleine deeltjes die in de lucht hangen. We denken daarbij al snel aan zware metalen of roet, maar het gaat evengoed om natuurlijke stoffen zoals zeezout of zand. De belangrijkste oorzaken van fijnstof zijn houtverbranding, veeteelt, landbouw, industrie en verkeer. Zo produceer je na 3 maanden kaas eten, 4 dagen vlees verorberen of 20 minuten hout verbranden 1 gram fijnstof.

Er is 16 april tot en met 16 mei een programma met lezingen, demonstraties, workshops, wandelingen en expo’s rond thema’s als luchtkwaliteit, circulair ontwerp, mobiliteit en duurzaamheid.

Inspiratie

Voor het project SerVies haalde De Republiek de inspiratie in Rotterdam, waar twee designers een servies ontwikkelden dat gekleurd wordt met een glazuur van Rotterdams fijnstof. Door dit internationale project naar Brugge te halen maakt De Republiek zichtbaar wat er in de Brugse lucht hangt.

Tien Brugse keramisten gaan op een creatieve manier aan de slag met dit fijnstof. Zij ontwerpen elk een eigen servies en gebruiken het fijnstof om het servies te glazuren. De hoeveelheid en de samenstelling van het fijnstof dat in het glazuur is verwerkt, bepalen de kleurschakeringen van kop, bord of kom. Voor het ontwerp van het servies laten de keramisten zich inspireren door de fascinerende verhalen van enkele Bruggelingen over hun favoriete stuk uit hun eigen serviescollectie.

Oproep

Heb jij een bijzonder, fascinerend, verrassend, ongelooflijk of ontroerend verhaal te vertellen over jouw favoriete bord, kom of kopje? Vond jij het mooiste bord ooit op reis? Heb je een koffiekopje dat al generaties lang in de familie zit? Laat het De Republiek weten en inspireer mee hét Brugse SerVies! Bezorg je verhaal via emma@republiekbrugge.be

Info: ser-vies.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier