Ontdek de shortlist van literatuurprijzen de Boon 2024 en stem op jouw favoriet

Van de vijf titels uit de categorie kinder- en jeugdliteratuur zijn er drie geschikt voor de Aalbeekse leeskring Leeswolven © Davidsfonds Aalbeke
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Een paar weken geleden werden de shortlists voor de Boonprijzen voor literatuur bekendgemaakt. Van de vijf geselecteerde titels voor de kinder- en jeugdboeken kregen de Leeswolven van Davidsfonds Aalbeke telkens vijf exemplaren bezorgd. Als enige Davidsfondsafdeling in Vlaanderen en Brussel.

De derde editie van de Boon, de grootste Vlaamse prijs voor de beste Nederlandstalige boeken, komt op snelheid. De twee vakjury’s van de Boon selecteerden uit de longlist elk vijf titels uit de meer dan 800 inzendingen die kans maken op de Boon voor fictie en non-fictie en de Boon voor kinder- en jeugdliteratuur. “Van de vijf titels uit de categorie kinder- en jeugdliteratuur zijn er drie geschikt voor de doelgroep van onze Aalbeekse leeskring Leeswolven, 10 tot 13 jaar. ‘Gelukkig en blij’ van Edward van de Vendel & Martijn van de Linden, ‘Kijk dan toch!’ van Elvis Peeters & Sebastiaan Van Doninck en ‘Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda’ van Bibi Dumon Tak & Annemarie van Haeringen”, meldt Davidsfonds Aalbeke.

“Juffen Rika en Ingrid en meesters Wouter en Tom van ‘t Biekorfje en Spes Nostra Heule gaan er met hun leerlingen mee aan de slag. Zij zullen in de komende weken lezen, discussiëren, vergelijken, oordelen en hun bevindingen aan de grijze leeswolf voorleggen en mee stemmen voor de publieksprijs. De twee andere titels zijn leesvoer voor wat oudere tieners: ‘Neem nooit een beste vriend’ van Erna Sassen & Martijn van de Linden en ‘Nog lang geen later’ van Kees Spiering & Jeska Verstegen.”

Davidsfonds en Vermeylenfonds bekronen de publiekslieveling in elke categorie met 5.000 euro. Iedereen kan mee beslissen voor de publieksprijs. Tot 24 maart kun je stemmen op jouw favoriet uit de twee shortlists. De genomineerden voor de categorie fictie en non-fictie (voor volwassenen) zijn Alkibiades van Ilja Leonard Pfeijffer, DealersDochter van Astrid H. Roemer, Munt van Richard Osinga, Paul van Ostaijen van Matthijs de Ridder en Sellinger van Allard Schröder. Op 26 maart 2024 weten we welke titels de Boon in de wacht slepen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier